Saffransbullar med mandelmassa- och smörfyllning är något jag länge velat göra och nu blev det av. Jag har tidigare gjort med hackade mandlar, se HÄR, men nu blev det mandelmassa som sagt. Och du – det gjorde saffransbullarna ännu saftigare!
Och för att toppa det hela så sockrade jag dem, en favorit sedan tidigare, se HÄR. Gott blev godare och blev godast.
Det blev saffransbullar med mandelmassa istället för kanelbullar! Ja det är kanelbullens dag idag och hela Sverige kommer äta kaneldoftande bakverk och säkerligen jag med men när jag skulle baka igår – då slant jag i kryddhyllan 😂. Jag ”råkade” ta saffran istället för kanel… Eller så är det så klart bara jag som inte kan hejda mig. Du känner väl mig vid det här laget???
Saftiga saffransbullar med mandelmassa & smörfyllning
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran
1,5 dl socker
0,5-0,75 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl
ägg till pensling
Fyllning:
200 g smör
200 g mandelmassa
Sockertäcke:
75 g smör
2 dl strösocker
Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Gör mandelmasse- och smörfyllningen. Riv mandelmassa på rivjärn och lägg i en skål ihop med rumsvarmt smör. Rör ihop.
Sätt på ugnen på 220°. Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda ihop. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del i taget. Bred ut hälften av mandelmasseblandningen över hela ytan och vik degen i tredjedelar, se bild. Kavla ut den vikta degen så all luft pressas ut och blir plan.
Skär remsor, ca 2-3 cm breda och rulla ihop ändarna till lussekatter, stora S. Lägg efterhand på plåt med bakpplåtspapaper. Blir 24-36 st. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Smält smör och häll upp socker i en djup tallrik. Pensla smör på en bulle och doppa i sockret. Servera.
Det ser verkligen ut som små katter, bara öron och svans som saknas på dessa gula S.
Vad gör du med andra hälften av mandelmassa blandningen?
God morgon Charlotte. Vad kul att du hittat hit.
Den använder jag på den andra deghalvan.
Med vänliga hälsningar
Helena