Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 november, 2016

Mitt bästa recept på saffransbullar till advent – med nötfyllning

I går blev det ett bak av saffransbullar för jag vill gärna just ha saffransbullar till advent. Men det är viktigt dock att det inte är lussekatter för det vill jag ha till lucia. Lite petig med detaljerna, ha ha ha!

Och de blev klara alldeles för sent på eftermiddagen så ljuset är så där mystiskt vintermörkt om du undrar varför bilderna är helt galet mörka och dramatiska.

Och just för att det ska vara saffransbullar till advent med annan touch än till de lussekatter vi äter till lucia har jag en  nötfyllning. Och en väldans massa smör i fyllningen också. Mer av allt är lite min devis.

Receptet är det jag skapade förra året, en kombination av olika recept jag testat genom åren. Det ska vara saftigt (så klart!), bra balans mellan salt och sött, fluffigt och härlig saffranssmak. Receptet gick ju alldeles strålande även i år!

Saffransbullar med nötfyllning

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran (2 påsar 0,5 g)
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl

2 dl  mandlar
rumsvarmt smör
strösocker

ägg till pensling

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Hacka mandlar fint, i mindre bitar.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen. Dela degen i 2 delar och kavla ut. (se bilder nedan)
Klicka ut smör över ytan och bred ut. Ska vara som ett generöst täcke på en smörgås. Fördela mandlar jämnt över ytorna och strö över socker.
Vik i hop i tre lager på längden och skär varje del i 16 delar. Gör knutar av delarna och lägg på plåt med bakplåtspapper, smörad eller i formar.
Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 220°.
Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar när det ska bjudas.

Så nu ligger det smarriga bullar i frysen, redo att värmas upp och mumsas när det första ljuset tänds. Tillsammans med väldigt vackra pepparkakor som barnen gjort.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.