Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 december, 2020

Sockriga saffransbullar & massa varianter på lussebullar

Sockriga saffransbullar – De saftigaste saffransbullarna är också de enklaste att göra. Bara rulla bullar, grädda och sedan sockra. Jaha, då var det inlägget slut, ha ha. Nej då här kommer nämligen en tidsresa via saffransbullar genom min blogg. Att baka saffransbullar och lussekatter är det lag på att göra varje december i min värld och det har hamnat en hel del på bloggen och tänkte visa dem – kanske några då kan inspirera om det är något som är nytt. Du har massa längre ner.

Sockriga saffransbullar

Dessa sockriga saffransbullar är som sagt de godaste.  Om vi tar och tittar på en bild från 2013

Sockriga saffransbullar

… så måste jag nog säga att mina kunskaper inom foto och styling utvecklats en hel del va? Skärpedjupet är det inget fel på och inte bullen heller men lite väl tajt bild va? Och lite miljö runt om hade ju inte skadat. Så kul hur min resa inom denna värld blir tydlig så här.

Och här är de igen från 2016.

Sockriga saffransbullar – saftigaste lussebullarna

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran
1,5 dl socker
0,5-0,75 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl
ägg till pensling

50 g smör
2 dl strösocker

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.

Sätt på ugnen på 220°. Dela degen i 24 delar och rulla varje till en boll. Rundast blir de om de trycks medan du rullar. Lägg på plåt med bakpplåtspapaper. Lå jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Smält smör och häll upp socker i en djup tallrik. Pensla smör på en bulle och doppa i sockret. Servera.

Sockriga saffransbullar

Olika sorters lussebullar

Här kommer det ett gäng olika varianter från arkivet.

Jag vill slå ett slag för tolvhålakakan. Eller bulle är det ju mera kanske, men så heter den i alla fall. Läs mer och se beskrivning HÄR.

Ett saftigt granbröd som nästan är för vackert att äta upp. Läs mer och se beskrivning HÄR.

Förra året gjorde jag en längd av klassiska lussekatter. Enkelt och fint. Se mer HÄR.

Baka i små gjutjärnspannor. Det blir suprsaftigt supervackert att servera i. Läs och se mer HÄR.

2014 klämde jag och gjorde ett luciatåg av lussebullar! Se mer HÄR. Visst var det skoj!??

Saffransbullar med nötfyllning. Det är grejer det. Läs receptet HÄR.

Och sen har vi så klart alla olika former som kan göras med saffransdeg. Gullvagnen är min favorit. Extra mycket bulle.

Comments (1)

  • Hej! Dessa ska jag prova! Har läst på så många ställen att man kan lägga saffranet i blöt med lite sprit+socker, har du experimenterat med det? Så undrar jag om det gör något att bullarna jäser längre än anvisad tid? Ifall jag vill frysa dem: ska jag frysa in direkt efter svalning och sen Tina i kyl/rum/Micro innan jag penslar smör och socker på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.