Slarvig fransk slarvsylta till julbordet

Slarvsylta är en klassiker på julbordet. Här i min mans variant med lite franska influenser – en nygammal favorit.

Vi har de senaste åren försökt skapa rätter till julbordet som verkligen är jul och smakar som det ska den 24.e december men inte fastna för mycket i det gamla. Att skapa rätter som får vara med på julbordet men inte är de givna klassikerna i sin vanliga tappning.

Jag har tittat mycket på våra grannländer på vad det finns för rätter att inspireras av och ta till sig. Fransmännen är ju erkänt duktiga och de har många rätter som jag tycker är som våra julrätter – en slarvsylta tex. Och det blev ett lyckat experiment som maken gjorde. Perfekt att komplettera med om man vid ha något nytt men ändå med igenkänning.

Julslarv, en franskinspirerad slarvsylta

Ingredienser:
2 ankbröst med skinn
1 tsk grovsalt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 rött äpple
1 morot
1 pkt bacon, 140 g
50 g smör
1 dl portvin eller madeira
2 dl vitt vin
4 dl vatten
4 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk vitpepparkorn
1 stjärnanis
1 tsk fänkålsfrö
salt och svartpeppar
några droppar äppelcidervinäger

Gör så här: Gnid in köttsidan av ankbrösten med grovsalt och låt ligga i minst 1/2 timme, gärna längre.

Skiva lök och vitlök tunt, tärna äpplet, skär moroten i fyra bitar och strimla baconet.

Stek först bacon i en gryta och lägg sedan i smör, lök, äpple och morot och fräs vidare på medeltemperatur tills löken har mjuknat.

Lägg ankbrösten med skinnet nedåt i en kall stekpanna och stek dem i cirka 10 minuter tills skinnet blir krispigt och fettet har släppt. Vänd på brösten och stek i ett par minuter på köttsidan.

Häll över ankfettet i grytan och häll på portvin, vin, vatten och kryddorna.

Lägg ankbrösten i grytan och lägg på ett lock. Låt koka på låg värme i cirka 2 timmar. Vänd på köttet efter halva tiden.

Lyft upp köttet och lägg det på en tallrik, ta upp morötterna och koka ner buljongen till hälften så att den blir lite simmig.

Dra av skinnet från ankbrösten, riv ner köttet i strimlor i buljongen och smaka av med salt och peppar och några droppar vinäger. 

Låt svalna och förvara i kylskåp. Slarvsyltan mår bra av att stå i ett par dagar. Servera ljummen.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x