Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 december, 2020

Långa & vackra pappersgirlanger av presentpapper

Jag älskar girlanger! En sådan enkel sak som kan skapa stämning på nolltid. Jag har gjort många girlanger genom åren och några har hamnat här på bloggen. Men girlanger kan göras på alla möjliga sätt, som att klämma/limma fast något på ett snöre eller skapa hela girlanger av tex papper.

Jag har tagit upp en gammal klassiker till girlang och gjort den på mitt sätt, kanske i en lite moderna tappning. Jag ville nämligen ha riktigt långa girlanger, det går att skarva men jag önskade ha hela, i ett stycke. Och långa papper – det är ju paketpapper det! Och sånt har jag ju massor av här hemma nu till jul. (Eller året om ju för jag är en pysseltoka)

Med en bit på 60 sm fick jag ju en mer än dubbelt så lång girlang. Det är nästan som trolleri. Ja, så om någon ger dig en sådan där “Bäst i test”-övning med att förlänga ett papper vet du nu hur du ska göra.

Visst ser de avancerade ut? Riktigt proffsiga om jag får säga det själv men de är rasande enkla att göra. Häng med nu så ska jag visa:

Långa & vackra pappersgirlanger av presentpapper

Vad som behövs
Presentpapper
Sax
Garn

Gör så här: Dra ut presentpappret som så långa du önskar ha girlangen, fast tänk å att den blir dubbelt så lång som pappret är oklippt. Vik och klipp till remsor, mina var 120 cm. Vik den smala remsan på längden.

Klipp ca 1,5 cm med saxen från ryggen ner på pappret till ca 2 cm från kanten. Klipp nästa snitt med 3-4 cm mellanrum. Fortsätt med 3-4 cm mellanrum hela pappersremsan.

Vänd nu på pappret så du har den öppna sidan mot dig och klipp på samma sätt fast mot ryggen, 2 cm, mellan de tidigare snitten.Fortsätt till hela pappret är snittat.

Öppna försiktigt upp pappret och vänd det så ryggen vätter uppåt. Dra försiktigt i ändarna och se hur pappret formar sig till en girlang. Se till att alla “möten” i öglorna är vridna åt samma håll för snyggast girlang. om inte, vänd försiktigt på de som kommit åt fel håll.

Häng upp girlangen där det önskas. Om det blir hängande delar på kanterna behöver de tyngas ner för att bli snyggast. Jag gjorde små garntofsar och knöt fast. Hur du gör dem kan du se HÄR.

Jag använde mig av ett tvåfärgat presentpapper för jag gillar när girlangen har två olika liv, olika sidor, men det går ju lika bra med enfärgat. Och mönstrat!

Det jag gillar med denna girlang är dels hur enkel den är att göra men också att beroende på vilket papper du har så passar den till alla fester, alla högtider och säsonger. En gul till påsk kanske?

Comments (3)

  • Nostalgitripp! Gjorde dessa som barn och sedan med mina barn,
    Tack för tipset, nu ska jag göra dem inför vårt julutefirande (får hänga dem under taknocken)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.