Vad kan man göra för att sova bättre?

Vad kan man göra för att sova bättre? – det fick jag idag lära mig och jag vill gärna ta mig an läxan. I morse var jag bjuden på frukost i sängen på IKEA som nu startat ett år av fokus på sömn och sovrum.

Med på pressträffen var psykologen Anna Bennich (som jag träffat på Nyhetsmorgon) som kom många bra tips och råd till oss alla. Den största utmaningen för god sömn är oro och stress. Den är svår att inreda bort men mycket annat går att få till.

IKEA har tagit fram 6 punkter som kan hjälpa dig och din sömn. Har du alla rätt?

Vad kan man göra för att sova bättre?

• Öka din komfort. Komfort är en mycket viktig faktor för sömnen och väldigt individuell. Hur sover du? En fast eller en mjuk madrass beror på vilken sovställning du föredrar. Valet av kudde är också väldigt personligt.

• Skapa en sovzon. Mörker hjälper många att sova bättre. Mörkläggande gardiner och rullgardiner kan göra stor skillnad genom att blockera både naturligt ljus och ljuset från exempelvis gatlyktor.

• Håll sovrummet svalt. En bra riktlinje är att hålla temperaturen mellan 13 och 20 grader, beroende på hur svalt eller varmt du vill ha det. Man kan också anpassa temperaturen med bäddtextilier, genom att välja bäddtextilier tillverkade av olika material (som bomull eller linne) och justerade för din önskade temperatur (extra varm eller extra svalt).

• Dämpa ljud. Tjocka mattor och tunga gardiner hjälper till att absorbera ljud och dämpa vibrationer. Men knäpptyst är inte alltid idealet. Då kan välplacerade högtalare komma till pass, för att somna till avslappnande musik, eller vakna till favoritlåtarna.

• Förbättra luftkvaliteten med en luftrenare. En fläkt, AC-anläggning, luftrenare eller några gröna växter kan göra stor skillnad. Det är också viktigt att se till att luftfuktigheten där du sover inte är för hög. För mycket fukt hindrar fukten från att avdunsta från kroppen, vilket gör att vi känner oss obehagligt varma och klibbiga.

• Skapa en lugn oas. Om rummet är rörigt kan din sömn också bli det. Med rätt förvaringslösningar i sovrummet kan röran hållas borta och nattsömnen förbättras.

Här var ett exempel på ett sovrum med litet barn och här hade IKEA inrett med tanke på punkterna ovan.

Nya lakan i bomullsmix framtagna för svalare täcken var riktigt sköna. Kanske jag inte väljer rosa men känslan, den tar jag gärna.

Hur sover du?

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x