Mall till namnlappar, vimplar till bordsplacering

Varsågod, här finns mall för namnlappar, små vimplar, att ha till bordsplacering.

Alldeles strax är det dags att börja fixa i ordning för årets sista fest och jag har precis förberett för piff till dukningen. Det blir namnlappar i form av vimplar på champagnekorkar. I all enkelhet något som passar nyårsfesten alldeles perfekt.

Jag kommer sätta de 9 barnen på festen i arbete med att skriva namn och dekorera vimplarna och för att underlätta gjorde jag en mall. Och så klart ska du få den om du också vill göra namnlappar i forma av vimplar. Klicka HÄR för att få upp pdf att ladda ner och skriva ut.

Om du skriver ut på färg papper blir vimplarna i den valda färgen, annars redo att dekorera som man vill. Man måste ju inte ha korkar utan de kan ju sättas på allt möjligt.

De små prickarna satte jag där för att visa var tandpetare ska stickas genom.

Vill du ha fler tips för nyår? Klicka då HÄR för att se min nyårskategori.

Klippet från Nyhetsmorgon med mina nyårstips

Jag har ju inte visat klippet från Nyhetsmorgon där jag var med och visade lite tips för nyår. HÄR är det och kanske jag kommer med något du blir inspirerad av?

Klicka på bilden för att se klippet.

Och som bonus på alltihop så fick jag äntligen vara i studion med Hilda Kirkhoff som vunnit Hela Sverige bakar och nu inspirerar i Nyhetsmorgon regelbundet.

För att få mer inspiration till nyår så klicka HÄR så kommer du till min Nyårskategori och all inspiration jag har.

Gratinerade Rockefellermusslor. Billigare än ostron, lika goda

Har du testat Rockefellerostron? En maffig liten munsbit med gratinerade ostron i sitt skal – perfekt till festliga tillfällen som nyår och jubileer. Kanske ostron inte är i din smak eller prislappen är lite i överkant – då är denna variant med musslor en riktig höjdare. Ja, kanske de är ännu godare faktiskt.

Gratinerade Rockefellermusslor

Ingredienser:
1 burk musslor i vatten, 200 g
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk citronsaft
tabasco
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
100 g babyspenat
1 nypa flingsalt
1 dl riven ost av Västerbottenstyp
2 msk rivet torrt vitt bröd

Gör så här: Sätt ugnen på 275 grader och lägg 8–10 små ugnsfasta formar eller stora rena musselskal på en plåt.

Öppna burken med musslor och häll av spadet i en kastrull tillsammans med vin och grädde, pressa i citronsaft. Ställ musslorna åt sidan.

Koka upp och låt sjuda tills såsen har kokats ner till ungefär hälften av mängden. Smaka av med tabasco.

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör.

Tillsätt spenat och stek tills spenaten har mjuknat. Salta.

Fördela spenaten i musselskalen och därefter musslorna och såsen.

Strö över ost och rivet bröd.

Gratinera mitt i ugnen i 6–8 minuter tills ytan har en fin gyllene färg. Servera omgående.

Jag vet inte om det syns ordentligt men dessa är så goda. Och som sagt ett himla festligt sätt att äta musslor. Allt serverat på snäckskal, musselskal blir lite roligare.

Och vilka är dessa övriga festliga nyårssnittar på bilden? Jo dessa:

Jordärtskockssoppa
Friterade röstibollar
• Hjärtsallad med lök & chèvre

Festliga nyårssnittar med mig

Mamma ringer: ”Men du är ju i tidningen!” skriker hon i någon sorts blandning av stolthet och överraskning. ”Va, är jag? Varför då?” svarar jag och blir livrädd. Min naturliga respons på allt är nämligen att jag gjort fel. Blev jag inkallad av chefen eller om nån säger ”vi måste prata” så tänker jag alltid att jag gjort nåt helt uppåt väggarna och det är huvudet ut först. Aldrig förväntar jag mig ”fasen vad bra det blev”.

”Det är bilder från din bok och på dig” fortsätter mamma. ”Phu!” slank ur mig men sedan undrar jag vad jag nu skulle ha kunna ha gjort som skulle kunna hamna i dagspress liksom. ”49-åring pysslade med orena tomatpurétuber – hälsorisk!” Rimligt…

Det var en bilaga som lyft att min bok vunnit pris i Årets matlitteratur och visade mina nyårsnätter från den. En jätteära, tack Vinsider!

Festliga nyårssnittar med mig

Och vilka är dessa festliga nyårssnittar? Jo dessa:
Jordärtskockssoppa
Friterade röstibollar
Rockefellermusslor
• Hjärtsallad med lök & chèvre

Jag ser att jag inte berättat detta på bloggen. Katastrof ju. Men ja, jag vann pris för min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri. Så så så kul. Jag ska skriva mer om det.

Festlig tartar på sill, med parmesanflarn

Att servera en festlig rätt med sill kanske inte är det vanligaste. Sill är ju given på alla våra högtider in princip men inte alltid det man tänker på att göra något med till fester så som nyår till exempel. Men egentligen – varför inte??? Så gott, så enkelt, billigt och dessutom nyttigt. Behöver jag säga mer???

Här är en sillrätt där jag tänkte på en klassisk tartar. Alltså en blandning där rå lax och/eller tonfisk är huvudingrediensen. En tartar är däremot ytterst festlig och absolut med på stora partyn. Så hur gör jag en tartar med sill? Jo så här.

Tartar på sill med parmesanflarn

Ingredienser: 8-10 pers
2 burkar svartvinbärssill
1 silverlök
4 stjälkar bladselleri
150 g parmesan

Gör så här: Skär sillbitar i cm-stora kuber och lägg i skål. Finhacka lök och skär selleri i småbitar. Bland samman allt.

Parmesanflarn: Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv osten och lägg i platta högar om ca 5 cm i diameter på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 5 minuter.

Fördela gärna silltartar i glas på, dekorera efter önskemål och avsluta med ett parmesanflarn. Redo att servera festlig sillrätt, tartar i rekordfart!

Mall till stjärnfall, att ha på metall

Jag har gjort en mall till stjärnfall att stansa och rista på metall, som jag ska visa idag på Nyhetsmorgon, och tänker att det kanske är nån mer som vill ha.

Klicka HÄR så kommer mallen som pdf, för dig att skriva ut.

Den är gratis men om du gillar det jag gör och vill bidra till min verksamhet får du gärna sponsra valfritt belopp till mitt företags-swish 123 140 26 50 som registreras enligt SKV’s alla regler.

Nyårstips i Nyhetsmorgon imorgon 28/12

Hej halloj. Julen är på intet sätt över (i alla fall för oss som firar jul till åtminstone Trettondagen) men nu är det fokus på nyår!

Imorgon 28/12 klockan 10:30 och 11:30 ser du mig ge några tips för nyår i Nyhetsmorgon. Fokus på dukning och dekorationer du gör själv. Så slå på TV 4 då.

Om du är sugen på att få mer inspiration redan nu finns så klart min kategori Nyår att leta i. Och dessa ljusmanchetter av ugnsfolie kan du se steg-för-steg HÄR.

Friterade röstibollar – perfekt till festliga snittar

Friterade potatisbollar, små bollar av rösti är perfekta små snittar. Frasiga potatisknyten att toppa med något festligt och gott. Till nyår kan det vara perfekt med löjrom och bubbel.

Sedan är dessa friterade potatisbollar dessutom roliga att göra då du använder en tesil för att skapa dem med. Inget man vanligtvis använder i sin matlagning kanske?

Hoppas du vill testa. Och att det ska smaka.

Friterade röstibollar

Ingredienser:
frityrolja
300 g potatis
1 krm salt
crème fraiche
rom (från löja, sik eller forell)
finhackad rödlök

Gör så här: Skala potatisen och riv den grovt. Bland potatisrivet med salt i en bunke och låt st. i 5 minuter så att potatisen mjuknar.

Lägg en nypa riven potatis i en rund tesil. Pressa inte i för mycket om potatisbollen ska bli fin och spröd.

Värm upp frityrolja i en kastrull eller fritös till 180 grader.

Stäng tesilen och se till att inget potatisriv sticker ut. Stick ner silen i den heta oljan så att hela kulan täcks. Var aktsam, oljan är brännhet.

Använd gärna flera tesilar samtidigt för snabbare tillagning. Trä dem då på en träslev som läggs ovanpå

kastrullen/fritösen så att tesilarna hänger ner i oljan.

Fritera i totalt 6–8 minuter men ta upp efter halva tiden och öppna försiktigt för att vända på potatisbollen i tesilen för en jämn fritering.

Lägg den färdigfriterade potatisbollen på hushållspapper.

Servera med en klick crème fraiche, rom och finhackad rödlök.

 

Bild och recept från Vardagsvackert & festfyrverkeri.

Juldag med frisk promenad & maffig middag

God fortsättning på julen. Sköna slappa dagar samtidigt som de är så pangfyllda så det inte finns en enda lugn stund. Nu har jag fått lite luft att få ner vår juldag. Julaftonen ser du HÄR.

Då vi haft huset fyllt med 5 övernattande gäster plus en katt var det ett underbart kaos i hela huset. Man fick hoppa över madrasser, gammalt paketpapper och kvarglömt julgodis för att ta sig fram.

En promenad i Vinterviken fick fart på oss för att sedan ladda om och skapa en underbar juldagsmiddag.

Plusgrader på all snö gav den bästa kramsnön och det var ju upplagt för snöbollskrig!

Med både skratt och… mindre glada tillrop.

Och där i kylan var det ett tappert gäng som badade. Burr så kallt. Jag som knappt badar på sommaren…

Långbordet fick sig en annan look än julafton men ändå julig.

I makens familj är det alltid en given meny på juldagen: stek, sås, hasselbackspotatis och brysselkål.

Sedan var det massa spel för det var ju årets julklapp. Fast vi hade ju en bra drös av det sedan tidigare.

Dessert blev saffransinkokta och vininkokta päron. Vackert och gott.

Nu fortsätter julen fast jag har mycket nyår i huvudet. På torsdag klockan 10.30 och 11.30 är jag tillbaka i Nyhetsmorgon och tipsar om just nyår. Hoppas du vill se och bli inspirerad. Tills dess kan du kolla in min nyårskategori HÄR.

Julaftonen 2023 – ett bildregn

God fortsättning på julen! Jag hoppas du fick en fin julafton på det sätt du önskade. Och nu fortsätter det, fler dagar av julmys – men utan min julstämningskalender. Vad tyckte du om den? Tar gärna emot dina tankar.

Vaknar upp idag rätt mörbultad. Så blir det väl när man förberett för stor fest som ska pågå 20 timmar, och dessutom vara med i det hela själv. Men oj vad mörbulteriet i kroppen idag ändå känns rätt, så värt.

Var beredd nu för en lång dag ger ett långt inlägg.

Julafton 2023

Klockan var ställd på 07 men så klart vaknade jag tidigare än så och tassade ner för att förbereda frukosten (Vi har 5 människor och en katt som övernattar så det är lite av ett läger med madrasser att trippa över för att komma fram.) När linserna var i såg jag den vackraste morgonhimlen och den tidiga timman var värd det. 

Frukost dukas upp; vörtbröd, vitt bröd, julknäcke, ostar, julskinka, smör, lussebullar, varm choklad och vispgrädde samt kaffe. Endast levande ljus och julbelysning i granen och slingor. 

Familjen väcks av Juloratoriet och sedan äter vi tillsammans medan vi öppnar strumporna som fyllts under natten.

När allt är uppätet och undandukat var det ett lugnt fixande av olika saker.

Då vi skulle bli 16 pers till kvällen körde vi 10 i huset egen paketutdelning redan innan lunchtid. 

”Vid två kom hela släkten. Min moster, min faster och hennes man med andedräkten” Typ så. Om du mina texten till Just Ds jullåt.

Glögg och kramar för att sedan se Kalle. 

Jag och maken smet ut för att ställa i ordning en av julaftonens bästa del: buljong i trädgården.

Marschaller visade vägen ut ur huset fram till eldfat med brasa, mustig värmande buljong och goda polska piroger mättade.

Jag älskar vår tradition med vår variant på dopparedagen – istället för dopp i grytan är det varm buljong i kopp utomhus.

Vidare in i huset igen för att styra upp middagen. Knytkalas och alla hjälpte till. Bordet dukades upp och årstallrikar visade vägen till sin plats. 

Många vändor av den goda maten. Vad julbordet bestod av kan du läsa HÄR.

Dryck och sång. Det blir alltid härligt med sång runt bordet. 

Kvällen fortsatte med att, nä men, Tomten knackade på, Karl Bertil Jonsson gav tår på kinden, maraton-paketutdelning, livlig paketlek och gräddig juldessert. 

Allt inramat av lätt uppluckrade händer av disk, 10 tusen steg och trappträning samt värk i ryggslutet av allt plock men det ingår i paketet. 

Och ja – det var stor attack av godisbordet så klart!

Jag behöver nog inte säga att jag somnade snabbt kl 02. Med söner småsnarkande på madrasser på golvet bredvid och skratt och samtal från vardagsrummet under mig var hjärtat fyllt. Det blev en välsignad jul!