Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 mars, 2013

Påskmat är påskbuffé från havet om jag får bestämma

En dignande påskbuffé med massa härliga rätter från havet är för mig min drömmat i påsk. Fungerar jättebra om det kommer gäster för många rätter serveras kalla och kan förberedas långt i förväg. Då kan man lägga tid på att koka äggen till perfektion istället t ex.

Jag har sagt det förut och säger det igen: jag älskar sill! Det är den perfekta påskmaten. Måste vara minst 4 sorters sill plus matjessill med gräddfil och gräslök. Och så lite lax i olika varianter, kall- och varmrökt och gravad. Just kallrökt kan jag äta hejdlöst, galet gott i alla lägen! Ål ska man ju inte köpa då den är akut utrotningshotad men jag hittade en grönmärkt odlad ål i julas. Att servera ål med äggröra är vanligt i Danmark och just med äggröra så skulle jag kunna klassa det som en påskrätt.

Här är bilder på den buffé vi gjorde förförra påsken. Alltså, det vattnas i munnen!

Då vi kommer lägga hela påsken på att packa upp flyttlådor har vi liksom inte pratat så mycket om hur vi ska fira påsken. Men en lax- och sillbit kommer definitivt slinka ner.

Om man inte är lika förtjust i fisk och skaldjur som jag men ändå vill ha en enkel buffé så är ju några kallskurna varor tex rökt lammfiol en bra idé. Skär upp lite olika kallskurna skinkor och korvar, lägg på serveringsfat och servera med matig sallad och/eller potatisgratäng.

Comments (5)

 • Ber om ursäkt för min dåliga svenska i förra inlägget.
  Så här ska det vara:
  “Senap- och pepparrotssill, ingefära- och koriandersill”
  “Lycka till med uppackning och ha det bäst”
  Jag vet att du förstod vad jag menade, men jag mår dåligt när jag ser hur illa jag skrivit ibland 🙂
  Kram HN

 • Det var ingen bra idé att läsa din blogg såhär direkt på morgonen känner jag. Nu vill jag ju bara ha sill och kallrökt lax. Mmmm, så gott! Jag får nöja mig med makrill på mackan så länge. 😉

  Ha en bra dag!

 • ‘@ Helena och Jenny: Ha ha ha, förlåt 😉 Härligt att ha vänner i mathavet. Tack för silltipsen, ska kollas in. Makrill på macka – mums!!

  Ha en härlig tisdag önskar jag även er!
  Kram

 • Svar: Visst är det Augustendal! Där har jag vräkt i mig många bullar genom åren 🙂 Hängde mycket där när mina tjejer var små. Där har Emma & Tessan hämtat ägg hos hönsen och varit med o bakat sockerkaka, många ponnyridningar, korvgrillning varje söndag, klättrat i träden, blivit bestulen på bullar av hönsen osv. Mycket skoj för barnen och mamman 😉 Kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.