Följ mig:
Påsk Påskmat

Påskmat är påskbuffé från havet om jag får bestämma

19 mars, 2013

En dignande påskbuffé med massa härliga rätter från havet är för mig min drömmat i påsk. Fungerar jättebra om det kommer gäster för många rätter serveras kalla och kan förberedas långt i förväg. Då kan man lägga tid på att koka äggen till perfektion istället t ex.

Jag har sagt det förut och säger det igen: jag älskar sill! Det är den perfekta påskmaten. Måste vara minst 4 sorters sill plus matjessill med gräddfil och gräslök. Och så lite lax i olika varianter, kall- och varmrökt och gravad. Just kallrökt kan jag äta hejdlöst, galet gott i alla lägen! Ål ska man ju inte köpa då den är akut utrotningshotad men jag hittade en grönmärkt odlad ål i julas. Att servera ål med äggröra är vanligt i Danmark och just med äggröra så skulle jag kunna klassa det som en påskrätt.

Här är bilder på den buffé vi gjorde förförra påsken. Alltså, det vattnas i munnen!

Då vi kommer lägga hela påsken på att packa upp flyttlådor har vi liksom inte pratat så mycket om hur vi ska fira påsken. Men en lax- och sillbit kommer definitivt slinka ner.

Om man inte är lika förtjust i fisk och skaldjur som jag men ändå vill ha en enkel buffé så är ju några kallskurna varor tex rökt lammfiol en bra idé. Skär upp lite olika kallskurna skinkor och korvar, lägg på serveringsfat och servera med matig sallad och/eller potatisgratäng.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Helena Nygrund 19 mars, 2013 at 08:40

  Sluta sukta! 🙂
  Du som gillar sill borde testa dessa: Senap- och pepparrotssill, och är ingefära- och koriandersill, mums.
  Recepten kommer från min ”matguru” Lisa.
  http://lisasgodbitar.se/?p=2149
  http://lisasgodbitar.se/?p=430
  Jag har gjort båda sillarna massor med ggr, både till jul, påsk och midsommar.
  Lycka till med uppackning och det bäst.
  Kram Helena N

 • Svara Helena Nygrund 19 mars, 2013 at 09:36

  Ber om ursäkt för min dåliga svenska i förra inlägget.
  Så här ska det vara:
  ”Senap- och pepparrotssill, ingefära- och koriandersill”
  ”Lycka till med uppackning och ha det bäst”
  Jag vet att du förstod vad jag menade, men jag mår dåligt när jag ser hur illa jag skrivit ibland 🙂
  Kram HN

 • Svara Jenny Vennberg Pictures 19 mars, 2013 at 09:53

  Det var ingen bra idé att läsa din blogg såhär direkt på morgonen känner jag. Nu vill jag ju bara ha sill och kallrökt lax. Mmmm, så gott! Jag får nöja mig med makrill på mackan så länge. 😉

  Ha en bra dag!

 • Svara Helena Lyth 19 mars, 2013 at 10:37

  @ Helena och Jenny: Ha ha ha, förlåt 😉 Härligt att ha vänner i mathavet. Tack för silltipsen, ska kollas in. Makrill på macka – mums!!

  Ha en härlig tisdag önskar jag även er!
  Kram

 • Svara Helena Nygrund 19 mars, 2013 at 11:10

  Svar: Visst är det Augustendal! Där har jag vräkt i mig många bullar genom åren 🙂 Hängde mycket där när mina tjejer var små. Där har Emma & Tessan hämtat ägg hos hönsen och varit med o bakat sockerkaka, många ponnyridningar, korvgrillning varje söndag, klättrat i träden, blivit bestulen på bullar av hönsen osv. Mycket skoj för barnen och mamman 😉 Kramis

 • Lämna en kommentar

  Close