Pizza bianco med potatis

Nu har jag testat två nya saker i en smäll. Fick tips om att göra pizza med potatis och crème fraîche – en sk pizza bianco, dvs en vit pizza, utan tomatsås. Det är en rätt jag mycket länge velat pröva göra själv men bara inte kommit till skott.

Sen så har det legat en härlig baksten i sin förpackning ända sedan julafton och den förtjänade ett bättre öde. Att få användas tex… Så en vit pizza på bakstenen blev vårt uppdrag efter dagis.

Var inte helt övertygad om att en pizza med potatis skulle gå hem hos barnen men de var positiva och när pizzan var klar och vi skulle slänga oss över den så var de mycket nöjda med pizzan och smakerna. Kanske att rosmarinkvistarna var a bit to much men pizza-slicerna slank ner fort.

Pizza bianco med potatis

Snabb pizzadeg:
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
¼ dl olivolja
3 tsk bakpulver
2 dl turkisk yoghurt
¾ dl vatten

Fyllning:
6 st potatisar, gärna Amandine eller mandelpotatis
En bit chévreost (ca 120 g)
2 dl crème fraiche
1 kruka färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor (finhackade)
¾ dl olivolja
flingsalt och svartpeppar

Gör så här: Koka upp vatten till potatisen och sätt ugnen på 220°. Potatisen skivas tunt och kokas i 7 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
I en degbunke blandas alla ingredienser till pizzadegen och knåda degen några minuter tills den blir fast, smidig och jämn. Degen ställs åt sidan för att vila.
Hacka vitlök och lägg i en skål tillsammans med olivolja, ta några drag med svartpepparkvarnen och några nypor flingsalt. I en annan skål smulas chevréosten ner och blandas med creme fraichen och rör om.

Dela degen och kavla ut till två pizzabottnar. Sprid ut hälften av olivoljeblandningen på pizzorna. Lägg på de svalnade potatisskivor, sprid ut getost- och crème fraicheröran och färsk rosmarin. Häll över resten av olivoljan på pizzorna och grädda dem i ugnen i ca 10-15 minuter tills kanterna är gyllenbruna.

Det var en god pizza men jag saknade protienet så lite tunt skivad kokt skinka var perfekt att lägga på pizzan.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tess
Tess
10 år sedan

Men vilket sammanträffande! Åt just en sån här pizza i italien och svimmade nästan då det var så gott!! Perfekt tajming med receptet! Ska nog prova i helgen 🙂

Helena - amelia.se
Helena - amelia.se
Svara på  Tess
10 år sedan

Great minds think alike… 😉
KRAM!!!

http://sannaschristmas.se
http://sannaschristmas.se
10 år sedan

Åh, jag älskar potatispizza! Jag brukar dock inte koka potatisen innan utan skivar den rå och kör på parmesan istället för chevre och creme fraiche, men det här ska jag nog prova nästa gång. Och ja, visst känner man att det saknas protein, jag brukar servera den ihop med lite olika charkuterier!

Helena - amelia.se
Helena - amelia.se
Svara på  http://sannaschristmas.se
10 år sedan

Hej Sanna!! Vad gott det låter med ”lite olika charkuterier”! Mmmm smarrigt!
Kram!

lovisa
9 år sedan

åh, det ser fantastiskt ut! gjorde en liknande variant med rågbotten, rå potatis och getost. supergott!

Du kanske också gillar...

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x