Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 februari, 2017

Viltburgare med pepparrotsmajonnäs & karamelliserad lök

Vill tipsa om viltburgare från Polarica som vi fick smaka och blev en favorit hos barnen. Att hamburgare alltid är ett säkert kort, det vet alla barnföräldrar men burgare på hjort- & renkött är ju inte säkert.

En påse med viltburgare och ingredienser ringde på dörren. Ibland är vissa besök roligare och mer smakrika än andra.

Har tidigare varken hört talas om eller testat viltburgare men av namnet kunde jag ju gissa hur det skulle smaka. Fast det var mycket saftigare än vad jag hade trott. Älskar renkött och hade det som min “födelsedagsmiddag” under många år som barn. Men då var det rätt torrt och ihop med grädde, svamp och lök (mmm… blev sugen nu…).

Ja som ni hör är jag inte vegetarian men som världsmedborgare och ytterst påverkad av klimatdebatten förstår jag att det måste ske en stor förändring i allas våra matvanor. Fler vegetariska alternativ och större koll på ursprung. Då känns det ju jättebra med kött från djur som fått leva fritt i naturen. En vän äter bara kött från lamm och vilt just av den anledningen. Vad kan det kallas? Vilterian??? Jag vill nog kalla mig för flexiterian. Mycket fisk, mer och fler vegetariska rätter och så då stressade småbarnsmorsans korvstroganoff emellanåt. Många bäckar små…

viltburgare

Viltburgare med pepparrotsmajonnäs, smält ost och karamelliserad lök

Burgarna kom med recept. Skulle ätas med pepparrotsmajonnäs, smält ost och karamelliserad lök. En kombination till burgare jag inte tidigare testat eller ens tänkt på. Var verkligen gott med majonnäs blandat med finriven pepparrot, lite salt och nymalen peppar. En majonnässmak jag kan tänka mig till typ vad som helst faktiskt.

Karamelliserad lök: Skiva lök och bryn i stekpanna på låg värme under omrörning i 15 minuter. Tillsätt ev 1 tsk socker för en knäckigare yta. Löken i sig är rätt söt. Stek ytterligare någon minut.

Stek burgarna 5-6 min på vardera sida. Låt gärna burgaren vara lite rosa i mitten för bästa smak. Avsluta med att lägga på en skiva ost som får smälta på burgaren.

Montera ihop burgaren och njut.

Slänger in ett tips till när jag ändå är i gång: Ett ekologiskt & alkoholfritt öl från Melleruds.

Melleruds alkoholfria och ekologiska öl/pilsner är inte bara bra för just nämnda saker, det är ju värsta lightprodukten också. 30 kcal per flaska och då kan nämnas mjölk som har 40-60 kcal/dl. Hade du kunnat gissa det???

Jag har alltid gillat öl och under graviditeterna fann jag de alkoholfria. Det är nu snart 8 år sedan första bebben kom och jag har fortsatt även utan bulle i ugnen. Många nya märken av alkoholfria öl har dykt upp under åren. Bra på många sätt och det visar ju också att det finns en efterfrågan vilket är spännande. Bra där!

viltburgare

Socialt eller genetiskt? Vet inte hur det är med ärftligheten hos barn vad det gäller smaker och nyfikenhet på nya rätter. Jag skojar inte nu men dottern sa Jag tycker inte om burgaren, jag älskar den! Det kommer nog bli fler viltburgare hos oss i framtiden.

Som bloggare får jag förfrågningar om att testa saker och ibland är det helt fel så jag tackar nej. Andra gånger tackar jag ja men kan för mitt liv inte rekommendera och skriva om det efter ha testat. Att gå på ett pressevent och berätta om en smakprovning är en sak men att få prova hemma i lugnan ro är en annan. Då blir det genast lite personligt. Vet inte hur du tycker om detta? Jag vill skriva om saker som jag innerligt vill tipsa om. Ibland är det i samarbete med en kund mot betalning och ibland som nu; ett utskick där det är upp till mig att välja att skriva om det eller inte. Jag vill bara klargöra detta så du är fullt medvetna att jag inte kör med smygreklam. Det gjorde jag självklart inte tidigare heller när jag skrev för Sköna Hem men där finns ju en redaktion som på något sätt ska vara en garant. Nu är det bara jag men jag vill framstå lika seriös som om jag hade ett av Sveriges största mediahus i ryggen om du förstår vad jag menar. Då det är inlägg mot betalning är det tydligt markerat längst upp. Skicka gärna en kommentar om du har tankar eller frågor om detta.

Comments (1)

  • Låter sunt. Du verkar ha ett gott omdöme len det är alltid bra med ett klargörande. Och när jag ändå skriver passar jag på att tacka för en inspirerande, välskriven och personlig blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.