Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 september, 2013

Träff med finalisterna i Årets Konditor

Snart är det final i Årets Konditor 2013 och inför det var det en liten träff med de fem finalisterna. Träffen gick ut på att man ihop med dessa fem gudomligt duktiga konditorer fick skapa små bakverk. Varför jag skriver just små bakverk är för att ett av tre delmoment för året är småskalighet. Miniversioner av kända tårtor, kakor och bakverk. Kallas även söta tapas. Jag som är lite barnsligt lagd blev ju helt salig. Så sött (i dubbel bemärkelse) och underbart.

Först fick alla närvarande smaka förra årets vinnande tårta av Cecilia Andersson, regerande mästare. Tårtan var som en fest i munnen; en browniebotten med smördeg och smörkola, macadamianötter, pärongelé och päronbavaroise. Glacerad med en caramelglaze. Håll i hatten!

Indelade i grupper blev vi placerade vid stationer och fick skrida till verket. Jag älskar att baka men är mer av den där typen som gillar bullar, enkla pajer och kakor. Rediga grejer som av tidigare generationer kallas för grovdoppa. Att snitsa i hop snajdiga tårtor och bakelser har jag aldrig vågat mig på. Skulle säkert gilla det men där har kanske tålamodet inte varit med mig. Att nu få chansen att göra eclairer och dammsugare var ju helt sagolikt. Sen att det stod en av de fem bästa konditorerna i Sverige bredvid och coachade hjälpte så klart till…

Här gör jag mitt livs första prinsesstårta. Tur att den var i miniformat. Visst syns det att jag hade full koll…?

Med mig hem fick jag då dessa små underverk till bakverk i en liten låda. “Detta har jag gjort!”, sa jag stolt när jag kom hem. “Va? har du bakat en prinsesstårta?” undrade maken lite skeptiskt. “Eller nja, jag monterade ihop den…” svarade jag ärligt. Skit samma, god var den och jag fick helt klart mersmak på att göra en massa minisar.

Comments (3)

 • Vad roligt, jag älskar att baka.
  Du som varit en hel i London runt jul, vad måste jag göra när jag åker dit i slutet av november? Har du något tips?

  • Åh Victoria, vad kul!!! Du har en massa härligheter framför dig. Jag la upp en massa saker och tips förra året i min julnischade blogg här på amelia.se. Jag ska leta upp det åt dig. Jag återkommer och tittar in hos dig med alla tänkbar tips.

   Lyllos dig!!!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.