Det har kokats egen plommonchutney minsann!
Av vår förvånansvärt stora plommonskörd blev det inte bara marmelad utan även chutney. Denna plommonchutney tycker jag drar åt ett indiskt håll. Ingen aning om jag har fog för den smakkänslan men det är vad mina smaklökar säger i alla fall.
Väldigt stor i sina smaker och passar bra till mycket, tex kyckling som vi hade häromkvällen.
Recept på egen plommonchutney
Ingredienser:
1 kg plommon
1 gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk nigellafrön
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek
Gör så här: Skölj plommonen, kärna ur och lägg dem i en stor kastrull. Hacka löken grovt och lägg i kastrullen. Häll sedan i vinäger, socker, salt och alla kryddor. Vänta med den heta sambal oeleken. Koka upp och låt sjuda försiktigt ca en timme. Chutneyn är klar när den kokat ihop sig till en mjuk marmelad. Tänk på att röra då och då. Lätt att det bränner fast i botten om man inte är försiktig.
Precis innan chutneyn är helt klar klickas sambal oelek i. Rör om och häll upp i rena, varma glasburkar (läs nedan). Håller i 6 månader om den förvaras svalt. Öppnad burk står i kylen.
Varma glasburkar: Diska burkarna helt rena och ställ in i en varm ugn, 100°, på galler eller plåt i ca 10 minuter.
Ugnsgrillad kyckling, matvete, grönsaksfräs med lök, vitkål och gröna ärter och sen lite rostad kokos överalltihopa! Smarrigt värre!!
Mums, chutney är så gott och användbart! Denna låter verkligen god 🙂