Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 januari, 2015

Bakar enkla vaniljkakor och testar bakstämplar

Bakstämplar måste väl ända vara sååååå 2014. Förra året syntes de överallt och jag berikades med två stycken nu under jul.

När jag såg dem första gången tänkte jag på Alice i Underlandet – hon får kakor i början av filmen där det står “ät mig” på.

Stämplarna var roliga när det var en nyhet men sen var de överallt. Alla kedjor och butiker skulle ha sina egna. Blev lite avskrämd men nu när de var här i mitt kök så ville jag testa. Och vad är en bättre aktivitet för trötta dagisbarn att göra efter förskolan än just få baka.

Barnen tyckte det var superkul att trycka till små kakbollar med stämplarna. De brydde sig inte så mycket om bokstäver syntes eller om det blev rakt. Själva tryckgrejen var en hit. Sen så för dessa små förskolebarn är nu bokstäver bland det mest spännande som finns så att försöka läsa vara kul. Nu vet de vad “hembakat” heter på engelska i alla fall. Pedagogiskt gott!

Jag som däremot är supernördig vill ju att bokstäverna ska synas och vara läsbara. Liksom grejen med stämplarna kan tyckas. Trästämpeln med siliconplatta gav bättre stämpel innan gräddning. Degen släppte fint från siliconet. Den vita i keramik var svår att stämpla med. Var tvungen att mjöla ytan för att inte fastna för mycket.

Efter gräddning var det helt tvärt om. Knappt att man ser att det står “Home Made” medans “Have One More” syns bättre.

Vaniljkakor

250 g rumsvarmt smör
140 g socker
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
300 g vetemjöl
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Blanda mjöl, salt, socker, bakpulver i en stor bunke. I med smöret och nyp till en smulig deg. Häll i äggula och vaniljsocker och gör snabbt en stor rund deg. Lägg i plast och låt vila i kylen i en timma. Sätt på ugnen på 200°C.
Dela degen i 18-22 delar (beroende på hur stora kakor man vill ha) och rulla till bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck lätt till varje boll så den blir en aningens platt och ta sedan stämpeln för att trycka till ordentligt och få platta kakor med tryck.
Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter och låt svalna på galler.

Comments (1)

  • underbarasaker.blogg.se

    Jag fick också en sådan i julklapp. Tycker ändå att det ger väldigt hemtrevliga och trevliga kakor 🙂 finfina bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.