Det är intressant hur påsk och jul är så lika när det kommer till vad vi äter. Julsill eller påsksill, marsipangris eller marsipanägg spelar ingen roll – lika gott vid båda högtiderna.
Jag ville testa att göra ett påskgodis med ägglikör mest för att det kändes spännande och påskigt. Försökte först kola men det blev inte bra, måste ta några vändor till. Då tänkte jag på att smaksätta marsipan och så föddes denna idé med att göra kokta marsipanägg.
Påskgodis med marsipan & ägglikör
Behövs:
Marsipan
Gul karamellfärg
Ägglikör och ev rom
Mörk choklad
Gör så här: Blanda marsipan med några droppar karamellfärg med en gaffel i en skål. Ta i mer om färgen blir för svag. Droppa i ägglikör och blanda. Ägglikör är rätt sött och vill man ha en vuxnare smak kan man rom. Fortsätt droppa i tills önskad smak och konistens uppnås. För mycket ägglikör gör att marsipanen blir lite för lös.
Kavla ut en lång, smal rektangel. Testa att rulla ihop den på längden för att se hur stora, breda äggen kommer bli. Forma tills önskad storlek nås.
Lägg en sträng av ägglikörsgulan över hela längden och rulla ihop på längden, börja på mitten. Gulan kommer flyta ut – bara torka och ta bort. Rulla och forma till en lång, jämn ”korv”. Lägg i plastfolie i kylen nån timma.
Smält choklad i vattenbad.
Ta ut marsipanen från kylen och skär till stubbar/ägg. Doppa i den smälta chokladen och sätt i knäckformar. Ställ in i kylen och sen servera.
Här är kanske något som kan få igång kreativiteten? Stekta påskkyssar och nougatägg
Yum! Skickar genast vidare till min Gudmor och Pappa som är riktiga marsipanfantaster!
Nu blir vi fikasugna big time!! : )