Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 oktober, 2013

Inför Kanelbullens dag: Tips på saftigare och godare kanelbullar

I morgon är det en högtidsdag, nämligen Kanelbullens dag. Men det ska ju inte vara vilka bullar som helst. Det ska ju vara perfekta kanelbullar. Alla har sina olika knep för sina kanelbak och jag tänkte dela med mig här av mina. Kanske det är så som du också gör eller så kanske du får några nya tips. Here we go:

1. Använd slickepott när du häller över det smälta smöret med mjölken över jästen. Saltet från smöret sjunker till botten på kastrullen så om du inte tar ut allt går du miste om härlig smörsälta.

2. För mig är det viktigt med balansen mellan det söta och salta så många recept jag läst genom åren och de jag ätit ute i verkligheten tycker jag har för lite salt. Då blir det ingen spänning i bullens smak så jag har alltid lite mer salt än vad recepten säger.

3. Att baka kanelbullar är ingen fast food-verksamhet så låt jäsningen ta tid. Jag låter alltid degen jäsa minst 40 minuter både före och efter utbakandet.

4. När du kavlat ut degen och ska smöra (rumstempererat så det är lättare att ber!), sockra och hälla över kanel: Snåla inte. Jag har aldrig använt mig av några mått utan bara kört på. Har aldrig hört någon äta bullarna och klagat på att det var för mycket fyllning. Det är i detta moment vissa bullar blir magiska och andra faller i glömska.

5. Gör inte för små bullar. Stora bullar är bra för saftigheten men också att bullstunden blir längre.

6. Använd gärna bakformar. Det ger bullen en fin saftighet.

7. När du penslar dina bullar med uppvispat ägg innan gräddning ska du ha i nån droppe kallt vatten. Det gör att bullens fina jäsning inte sjunker ihop

8. Låt bullen få gräddas. Visst, den ska inte stå inne i ugnen så den blir torr men jag blir så ledsen när jag går in i en Pressbyrå, bensinmack eller 7-11 och ser deras vita kanelbullar. Som Pippi säger i “Pippi på rymmen”: Dessa bullar var alldeles lagom brända

Här finner du mina recept för kanelbullar och kanelkaka/butterkaka

Roligt hur denna dag numer blivit till allmän kännedom. För några år sedan jobbade jag, på min reklambyrå, med ett sött varumärke och vi gjorde kampanjer och slogs för att få plats i mediebruset om denna dag. Nu verkar vi skörda frukten. Med rätta för vem vill inte ha en dag då man med gott samvete kan klämma si så där 5-6 kanelbullar? Perfekt.

Comments (2)

 • Alltid roligt med tips, men tycker det är några av tipsen som inte alls är bra. Bästa sättet för att få en god deg är att blanda i smöret sist och då ska det inte vara smält och sirap i degen gör den mycket saftigare! Ska dock testa tipset med det vispade ägget och vatten, det verkar vettigt! Jag har själv listat mina bästa tips för att få bra kanelbullar http://urminkokbok.blogg.se/2014/july/varldens-basta-kanelbullar.html kom gärna med synpunkter/fler förslag!

  • Hej Emmie!
   Vad synd att du inte tycker att det var tips som var bra. Men smaken är som baken 😉 Gott med bullar hur som helst!
   Ha det gott
   // Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.