Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 december, 2015

Jultårta | Red Velvet Cake med frosting & flugsvampar

I lördags var det julfika med makens stora släkt. Det blir alltid knytis med de mest underbara bakverk och vi bidrog med en julröd Red Velvet Tårta.

För er som inte vet vad Red Velvet Tårta är så kan jag berätta att det är en ursmarrig och saftig tårta/kaka som härstammar från amerikanska södern. Den fick sitt namn för att smeten blev röd  av dåtidens ingrediensblandning (någon kemisk reaktion jag inte har tillräcklig info om för att gå in närmre på) men det blir inte fullt så rött längre så man adderar röd karamellfärg. Och då det är jul så kan ju en röd tårta vara på sin plats.

Normalt så bakas den som en tårtbotten och delas i tre delar och får fyllning mellan lagren. Nu blev det inte så utan det fick bli som ett berg med snö och flugsvampar på toppen. Svamparna hade vi sedan förra julpysslet. Bra kombo av julpyssel och bak här alltså.

Red Velvet Cake med frosting

Ingredienser:
2,5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
6 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1,5 msk kakao
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3,5 dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk vaniljsocker
3 msk röd hushållsfärg

Gör så här: Smöra och ströbröa en bakform. Önskas tårta i lager rekommenderas en rund form med löstagbara sidor. Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjölk och vitvinsvinäger i en liten skål, ställ åt sidan i 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna; mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Knäck äggen i en annan större skål och vispa med elvisp. Tillsätt olja, mjölk-vinägersblaningen, rödvinsvinäger, vaniljsocker och röd färg.
Vänd ner de torra ingredienserna, lite i taget. Blanda ordentligt så det är en jämn smet.
Fördela jämnt i bakformen grädda på galler mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Testa med provsticka. Ta ut kakan och låt svalna något i sin form varpå den sen stjälps upp på galler för att få svalna helt.

Ingredienser, frosting:
1 dl (95 g) rumsvarmt smör
1 dl (95 g) creme cheese
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör frostingen så här: Vispa samman ingredienserna med elvisp och bred på kakan/tårtan

Och vad du än gör: snåla inte på toppingen! Detta är ljuvligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.