Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 december, 2015

Gör söta marsipanfigurer till jul

Nu har jag och barnen gjort nytt julpyssel och julgodis av det sötare slaget. Flugsvamapar! Ja, för flugsvampar är på något konstigt sätt en julsymbol. De är ju söta de små flugsvamparna där de står i mossan i adventsljusstaken, men hur kom de dit? Under julen dyker de upp som svampar ur jorden och är en oifrågasatt juldekoration. Det kan tyckas lite apart med höstsvampar i december som inte har någon religiös eller traditionell julkoppling. Men ändå är de där, på bordslöpare, i julgranen och adventsljusstakar. Och som julgodis hos oss…

Jag är mycket nyfiken på detta så jag sökte på nätet och hittade olika teorier, av olika seriösa slag… Eller vad sägs om detta: Jultomten härstammar från sibiriska shamanska ritualer vilka gick ut på att samla rödflugsvamp, klädd i svampens färger vitt och rött och sedan bära hem svamparna genom skorstenen och förtära dem i ritualer och medicinska syften. Eftersom vissa av gifterna i flugsvampen kan ge negativa biverkningar började man dricka urinen från renar som åt flugsvampar, då deras njurar eliminerar de oönskade ämnena i flugsvampen och på så sätt gav bättre medicinsk och rituell effekt.

Nja… Då tror jag att jag lägger mina pengar på: Av tradition är svamp symbol för tur och lycka. På tyska säger man t.ex. Du Glückspilz! (pilz = svamp) när vi på svenska säger Din Lyckans ost! På äldre jul- och nyårskort kombineras flugsvampen med fyrklöver, hästsko, grisar och nyckelpigor. Alla är de lyckosymboler.

Hur som helst – nu gjorde vi söta marsipanfigurer av röd och vit marsipan. För ingen jul utan marsipan säger jag! Vi började med flugsvampar men sen kom de stora på att de ville göra varsin tomte också.

Använde färdigfärgad marsipan men det går ju bra att använda vanlig ofärgad marsipan som färgas med hushållsfärg. En lite heads up bara: jag rekommenderar att köpa hushållsfärg som är som en kräm/pasta. De vanligaste, flytande, som finns i dagligvaruhandeln är rätt svaga i färgen och kräver mycket färg och då blir det mycket vätska vilket ger en blöt marsipan.

Som vita prickar till de mindre svamparna använde jag vita strösselkulor. Pärlsocker skulle också funka.

Barnens söta svampskog. Får mig att osökt tänka på “Trolltyg i tomteskogen” om ni minns den?! “Kolla mamma, en hel tomtearmé…” 

Mina flugsvampar ställde jag på ett fat med gröna och bruna Non Stop. Helst vill jag ha marsipan ihop med choklad så jag funderar på att doppa min stora flugsvamp i smält choklad, foten alltså.

Comments (1)

  • Vad roligt att få veta lite mer om traditionen med flugsvamparna! Jag har alltid trott att de bara var en allmän dekoration hämtad från naturen, som lingonriset. Undra om den amerikanska tomten kommer just genom skorstenen för att svamparna skulle tas in den vägen?
    Jag är i alla fall glad över att våra jultraditioner modifierats under åren. Att hoppa in genom skorstenen och sedan äta flugsvamp med släkten känns liiite mindre lockande än att i lugn och ro äta julskinka och dricka julmust. 😉 Men dina marsipansvampar hade jag mer än gärna ätit. Så himla gulliga och fina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.