Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 april, 2013

Födelsedagsmiddag

Kommer du ihåg hur det var när man var liten och skulle få välja vad som helst till middag på födelsedagen? Maken frågade mig detsamma nu och då tog jag i. Bästa att passa på 😉 Kände att det skulle vara kul att testa något nytt och festligt, speciellt då vi fick vara hemma med vattkoppspojken. Det blev en japansk middag med sushi, sahimi, edamame, algsallad, kimchi och kålsallad. Vet inte om det var mitt Omega 3-begär som suktade efter lax men det var så gott och fräscht. Och så klart, barnen är mycket förtjusta i lax med soja så det gjorde ju valet lite enklare. Mina föräldrar kom över så det blev ett litet firande detta året. Men som sagt, får ta igen.

Edamame (sojabönor) köper man numer i dagligvaruhandeln och är snabba och enkla. Koka upp och låt sjuda nån minut. De är förkokta men behöver kokas nån minut bara. Häll av och lägg upp. Några nypor flingsalt över och sen redo att serveras. Obs, inte skidan, bara bönorna.

Kålsalladen är min variant av den starkare kimchin. Jag gillar verkligen kimchi, den syrade och kryddade salladskålen men den kan bli för stark för mig. Jag gör en mycket mild variant; Skiva ett helt salladskålshuvud och lägg i en plastpåse. Häll över 1 dl soja, 2 msk vitvinsvinäger och lite flingsalt. Knyt ihop påsen och “buffa” så salladen marineras. Låt ligga i kylen tills det är dags att servera. Ju längre den får ligga desto mer smak. Vill man så kan man hetta upp salladen med chili eller blanda i lite av riktig, stark kimchi.

Sashimi, mmmm så gott. Det är alltså sushi utan ris. Köper Salmalax som är färdigfilead lax och den skivar jag upp i lagom tunna skivor. Vinst varje gång, det går inte att misslyckas med den laxen. Doppar i soja och sen; mums.

Har en dröm om att få åka till Japan nån dag. Föreställer mig att det är fantastiskt och häftigt. Den gamla historiska kulturen i kombination med det moderna pop-samhället verkar så intressant. Nån dag, nån dag…

Follow on Bloglovin

Comments (2)

  • ‘@ Helena: Ledsen att göra dig besviken men den har jag inte gjort. Det är en algsallad som man kan köpa i många stora butiker numer, annars i saluhallar eller hos sushirestauranger. Galet gott i små mängder. För mycket blir just för mycket. En sideorder, typ.

    KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.