Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 juli, 2016

Mina 8 tips för godare kokt färskpotatis

Sommarens godaste och mest efterlängtade råvara måste väl vara färskpotatisen?! Jag verkligen njuter av de små knölarna så mycket jag kan nu och skulle faktiskt säga att jag är riktigt bra på att koka dem och att få dem riktigt goda. En av mina superkrafter alltså.

Utan att egentligen tänka på det så har jag mina knep och de måste ju så klart delas. Så här kommer mina knep för att få så goda färskpotatisar som möjligt.

1. För att få så perfekt kokta potatisar som möjligt så är det bra att ha samma storlek på färskpotatisen i kastrullen. Jag gör faktiskt så att jag redan i butiken lägger dem i olika påsar. Små knölar i en påse och lite större färskpotatisar i en annan. Kokar dem antingen då i olika omgångar eller har flera olika kastruller samtidigt för de olika storlekarna.

2. En sommarklassiker är att lägga i ett stort knippe färsk dill tillsammans med potatisen i kastrullen och låta koka med. Den doften!!! Så mycket sommar! Plockas bort efter kokning och byts ut mot ny färsk dill till vacker och väldoftande servering.

3. Fick ett tips om att salta potatisen efter att vattnet har kokat upp. Visade sig vara ett himla bra tips. Det gör att potatisen blir fastare.

4. Alla vet hur mycket ånga det är som far upp när man lyfter kastrullocket. Tänk då hur mycket ånga som är där inne innan locket lyfts. Jag lägger en bit hushållspapper på potatisen innan jag lägger på locket så suger pappret upp vattnet istället för att pottisen blir vattnig.

5. Att sitta och skrubba potatis på förstukvisten är väl sommarromantiskt men rätt tradigt. Investera i en färskpotatisskalare. Med vatten och rispiga väggar vevas potatisarna runt och skalet åker av. Bra för barnen att bli delaktiga för det är enkelt och går snabbt. Tänk bara på att skölja potatisen efter de skalats för det blir så löddrigt annars.

6. Då det är färskpotatis så går de snabbt att koka. Brukar ta dem från plattan när de är precis nästan klara. De brukar mjukna till sig i eftervärmen och överkokt färskpotatis är sååå tråkigt.

7. Kokar alltid lite extra potatis till kvällens middag för att nästa dag kunna njuta av världens godaste sommarmacka: Knäcke, kall skivad färskpotatis och kaviar.

8. Och ett annat tips för att pigga upp kall kokt färskpotatis är att grilla dem. Så gott!

Har du några fler tips? Hit me!

SparaSpara

SparaSpara

Comments (2)

  • Hej!

    Ugnsrostad m flingsalt är smask. Likaså att göra en pesto på dill och västerbottenost o slunga den varma nykokta potatisen i. Riktigt gott till en bit lax.
    Kram

  • Favoriten just nu är att rulla potatisen i olja, diverse örter från trädgården och sen grilla direkt i 3-4 min så de får en fin yta. Flytta över till indirekt grill och låt de gå klart där. Magiskt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.