En arbetsdag hemma resulterar ofta i en enkel omelett till lunch. Och som oftast lite för sent. Jag går så upp i jobbet så jag glömmer bort att vara hungrig. Kanske har en ”Skalmanklocka” vad det gäller mat mer än att gå på vad den riktiga klockan är. Men sen när det väl börjar kurra så kurrar det rejält så lunchen måste gå fort. Då är omelett ju bästa fast fooden.
Och för er som anammar LCHF (jag kör periodvis) så är ju omelett lchf så det stänker om det!!!
Visst är det så att vi alla har någon maträtt eller bakrecept som vi är grymma på? Jag har en super skill i att steka omelett. Och det är dessutom en sådan bra rätt för den kan få resterna i kylen att kännas riktigt attraktiva. Slänger ner lite av varje, det som finns i kylen. Omelett med skinka, tomat och ost är den vanligaste.
Enkel omelett
Basrecept
2-3 ägg
1-2 msk mjölk
salt
peppar
Toppingförslag: skinka, ost, tomater, svamp, varmrökt el kallrökt lax, räkor, kokta potatisar, grillade grönsaker…
Jag går aldrig på några mått utan känsla. Typiskt! Men beroende på hur hungrig jag är så tar jag därefter antalet ägg. Knäcker ägg i en bunke, vispar snabbt ihop med lite mjölk och kryddar. Värmer en stekpanna och smälter smör.
Skär och hackar mina toppings.
Häller i smeten i stekpannan och låter stelna lite, rör försiktigt med träslev så ny äggsmet når botten. Låter sen omeletten steka å stelna till.
Häller över fyllningen/topping och fördelar jämnt över omeletten.
Skakar på stekpannan så omeletten lossnar och är lös i pannan. När omeletten är lagom stekt, får gärna vara lite lös uppepå – inte helt torr,
”häller” jag över omeletten på en tallrik till hälften och viker över den andra hälften så omeletten bli halvmåneformad.
Och med samma princip som att omelett är bra kylskåpsrensningsmat göra jag sallad med det som finns i samma kylskåp. Inget jag kanske skulle servera gäster på men det blir gott, det går snabbt, jag blir bra mätt och känner mig duktig.
En snabblunch vid datorn a la Helena. Funkar bra!
Enkelt men gott
Så enkelt men gott