Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 maj, 2015

Baka upplandskubb – det roliga, goda trekantsbrödet

När jag var liten älskade jag upplandskubb och det fanns ofta hemma, fast då som som köpebröd. Nu förtiden ser jag aldrig upplandskubb i butikerna. Då får man baka det själv helt enkelt.

En sak jag gillar med brödet, utöver den karaktäristiska smaken, är formen på brödet. Man bakar brödet i en kastrull och får då alltså ett runt bröd, som en stubbe, som sedan delas i kvartar så man får triangelformat bröd. Det är ju bara hur kul som helst.

Recept Upplandskubb – trekantsbröd

Ingredienser:
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl

Först och främst; se till att du har en kastrull eller gryta på minst 2 liter. Den får inte ha handtag av bakulit eller plast. 

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till fingervarmt, 37°, på plattan. Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp. Häll i salt, sirap och sen rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig och lägg upp på bakbord. Knåda och rulla i hop degen till en ”fin” boll i samma storlek som kastrullen.
Smöra kastrullen och locket och mjöla sen båda med rågmjöl. Lägg ner degbollen med den finaste sidan ner, som sen blir upp. Sätt på locket och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Ha ugnsgallret i nedre delen av ugnen och ställ in kastrullen med locket på. Låt grädda i ca 60 minuter.

Brödet bakades i går och vi hade det till tomatsoppan vi åt till middag. När jag frågade vad barnen ville ha till frukost idag svarade sonen snabbt: jag vill ha sån macka vi åt till soppan igår. Det är, för mig, lika med högsta betyg! Och jag var inte sen att följa barnen; här är min frulle:

Det här brödet bakade jag även till en utmaning. Jag hade den stora äran att vara med i en bloggvariant av Hela Sverige bakar på temat matbröd. Då grävde jag i mitt matminne och kom ihåg det där goda trekantiga brödet. För visst är det så? – att minnen från förr gärna är kopplade till dofter och smaker. Och kanske att smakminnet ibland är förledande och smakar bättre än det aktuella, ha ha!

Vill du ha fler matbrödsrecept?
Grahamsscones
Gifflar med vallmotäcke

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.