Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 april, 2017

Matdeprimerad! Vad ska jag äta på min födelsedag?

“Åh du fyller ju år snart! Vad ska du hitta på? Vad ska du äta?” undrar nära och kära. Får man säga att jag inte tänkt på det och knappt bryr mig? Är det för att jag passerat ett streck för ett tag sedan och avdramatiserat hela grejen födelsedagar? Eller så är jag inne i en matdepression nu igen. Nej, inte det att jag inte vill eller kan äta – det är det inga problem med, utan att jag inte är sugen på nåt annat än bacon, gröt och rostat bröd med smör typ. Tappat smaken på nåt sätt. Detta kommer ibland, inte ofta, men tillräckligt för att jag ska känna igen det.

En kollega för längesen myntade ordet matdeprimerad  (hon var för övrig redaktör på en av landets största mattidningar) och ända botemedlet var raggmunk med fläsk och lingon. Håller helt med. Salt, syrligt, fet, energirikt och jäklit gott.

För att få igång inspirationen tittade jag på tidigare födelsedagar – en av fördelarna med att ha en blogg. Häng med nu för nu far vi bakåt i tiden!

Förra året önskade jag mig en italiensk buffé.

italiensk buffé

Wow, vad fint det blev. Så smidigt att plocka fram en massa delikatesser och bygga ett vackert bord. Och det var precis enkelheten jag var ute efter då för det var en rätt kaosig och utmanande period…

Året där innan var det minsann pompa och ståt med skaldjur och franskt.

Oj vad bortskämd jag blev här. Och jag minns hur kul det var att göra tillsammans med hela familjen. Det var en mycket glad dag och tid.

Och så året innan det var det ju väldigt speciellt då vi hade min födelsedag på samma dag som dopet för lillkillen.

Det var snittar, smörgåstårta och sedan en hel diskbänk av charkuterier. Bästa dagen, godast maten. Ler vid minnet och är så tacksam.

Och så backar vi till 2013 och ser en japansk måltid.

Här hade jag en nästan 6 månaders bebis och en 3 + 4 åring och var rätt svajig. Minns att jag ville ha enkelhet så en löpe-sushi var höjden på lyx.

Wow, vad denna memory-lane var nyttig. Har hänt en del om man säger så. Och jag ser hur mitt fotograferande har utvecklats.

Lite hungrig blev jag allt, eller ja, hungrig det är inte det som är problemet utan vad jag ska vara hungrig på. Nu har jag haft födelsedagar i Italien, Frankrike, Spanien och Japan. Kanske i Sverige nu. Är det raggmunk det ska bli?

Måste bestämma mig NU! Tips???

Comments (5)

 • Pitepalt med sidfläsk i mitten, smör, lingonsylt och mjölk:-) Såklart! Lite samma smaker som raggmunk men ännu godare. Grattis i förskott!

 • Smörgåstårta är iofs väldigt svenskt men om du vill köra på det svenska temat kanske du kan ha en vårbuffé som flirtar lite med midsommar? Västerbottenpajer, gubbröra, köttbullar, prinskorv, knäckebröd, stark ost. Kanske en påskskinka som är griljerad med örter och vitlök, Janssons frestelse och ett fat med sparris och hyvlad parmesan så blir det lite annat också! 🙂
  Annars får du väl köra amerikanskt med goda grillade burgare! Ser fram emot att se vad det blir, jag behöver också tips!

 • Ärtsoppa och varm punsch, pannkakor med grädde och sylt?

  Eller annan soppa, goda bröd, ostar och, så klart, vin!

 • Löjrom på rårakor med syltad rödlök och smetana, smörbakt torsk eller hälleflundra med rödbetor, kapris, kanske hackat ägg, dill och smörslungade färskpotatis och sen lite ostkaka med grädde och rårörda hallon (alt chokladfondant från Picard för att göra det enkelt…) kram

 • Skaldjur, små petie choer m Skagen / gubbröra / smetana o rom, matjessill m brynt smör o dill, färskpotatis o avsluta med en knäckig rabarberpaj!

  Dricka vitt vin, bubbel och en liten jäkel till sillen!

  Jag har också samma problem ibland, då är jag typ sugen på ostmacka, flingor o mjölk o potatis… men, ja, det går över 😉

  Kram o grattis i förskott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.