Att skala hasselnötter är inte lika enkelt som att skålla och skala mandlar men nästan. Men med denna teknik får faktiskt hasselnötterna en godare smak på köpet!
Jag skulle till en jobbplåtning ha skalade hasselnötter så då passade jag på att plåta steg för steg så att jag har det nerskrivet här på bloggen för fler att ta del av.
Rosta & skala hasselnötter
När du skållar mandlar har du dem i hett vatten för att sedan trycka ut mandlarna ur skalet. På hasselnötter jobbar man på ett helt annat sätt, du rostar och gnuggar av skalet.
Hetta upp en torr stekpanna rejält och lägg i hasselnötterna. Skaka om då och då.
Efter ett tag spricker skalen och nötterna liksom hoppar. Skaka om då och då så inte nötterna bränns.
Häll över de heta och rostade nötterna på en kökshandduk. Bädda in nötterna och gnugga dem kraftigt mot kökshandduken så skalen rasar av.
Lägg över i annan skål och skaka av allt skalet ner i diskhon/sopkorgen.
I mitt fall var det inte tvunget att var enda skalbit skulle vara borta annars hade jag gnuggat dem ännu mer för att få bort allt skal.
Det är svårt att få bort färgen från handduken efteråt, så använd en kökshandduk som du inte är rädd om. Jag har en speciell för hasselnötter och andra saker som riskerar att färga av sig.
Jag kör samma princip men i ugnen, funkar fint så länge man inte glömmer dem!
Har av olika anledningar flera kilo hasselnöter. Tack för bra sida. MVH//GW
Tack för toppen tips har letat massor efter effektiv nötknäckare men ska testa detta imorgon!