Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 februari, 2021

Lek med maten! Skapa en risvulkan till middag

“Men, det är ju en risvulkan!” sa jag när jag för några veckor sedan skulle göra en lite roligare uppläggning till en vardagsmiddag. Ja du vet – barnen är inte på bästa humör och “maten är inte god” så man får göra något för att lätta up stämningen.

Inte hade jag tänkt att det skulle bli något mer än en rolig form på riset men ångan från det varma nykokta riset for upp med världens kraft ur toppen så att det just blev som en  rykande vulkan.

Man kan ju inte annat än bli glad i maten när det står en rykande vulkan på tallriken. Jo då, barnen fick mungiporna uppåt när jag kom med tallriken.

Skapa en risvulkan till middag

Jag använde en trattformad sil och för att vara på säkra sidan så penslade insidan med rapsolja så att riset skulle lossna lätt.

Fyll den form man vill använda och pressa lätt samman och vänd upp och ned på tallriken. Knacka lätt på formen med gaffel eller liknande så att riset lossnar.

För att få så effektfull risvulkan som möjligt bör riset vara nykokt och vara det sista som läggs upp på tallriken innan servering.

Se bara upp för att du inte bränner dig. Nykokt ris är brännhett. Det blev jag varse när jag “bara skulle ta lite ris med handen”…

Fler tips på hur man kan leka med maten?
söta möss av rädisor

Nu vill jag utforska alla kökslådor och använda alla formar jag kan tänka mig, ha ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.