Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 december, 2019

Vackert julpynt för granen att julpyssla själv

Letade i mitt arkiv efter inlägget med de pappersdekorationer jag gjorde förra året till tidningen Allt i hemmet men insåg att jag aldrig gjorde ett eget inlägg med steg-för-steg för dessa.

Då var det ju så klart dags.

Här är mitt pysselreportage från förra året.

Som pappersblommor, rosetter, snurror eller vad ska man kalla dem? Lite som de där prisrosetterna man får vid olika tävlingar. Jag, eller min kanin Pontus snarare, vann hederspris i en kanintävling och fick en sådan här rosett med  hängande band av silkesband. Hur som helst – de är fina att hänga i granen vid jul eller kanske göra girlang av?

Enkla att göra och det krävs inte mycket material vilket gör att du enkelt och snabbt kan få till flera stycken när du sätter igång.

För att göra dem så juliga som möjligt sätter jag fast ett lackat sigill i mitten som ett nav. Och att lacka är alltid en bra idé för att få till julstämningen. Doften av lack som värms är helt magisk.

Vackert julpynt för granen

Gör så här: Skär eller klipp till två remsor av A4-papper, ca fyra cm breda. Vik remsorna i dragspelsvikning, 1 cm, och limma ihop de två remsorna. För ihop den nu långa veckade remsan och limma ihop till en cirkel. Ställ remsan upp och för ihop ovankanten mot mitten och tryck lätt neråt. Cirkeln blir till ett platt hjul och låses fast med en klick lim i mitten med limpistolen. Håll fast det platta hjulet tills limmet stelnat.

Tänd ett ljus (ha ett glas vatten i närheten för säkerhets skull) och snurra långsamt en lackstång ovanför lågan. När lacket mjuknat trycks lacket av på ett bakplåtspapper och tryck sedan sigillet på det varma mjuka lacket. Låt lacksigillet stelna och svalna helt för att sedan försiktigt lyftas bort.

Klicka på lim med limpistolen på baksidan av lacksigillet och limma på i mitten av det veckade hjulet. 

Trä en nål med tråd genom ett veck i ovankant och knyt ihop tråden så hjulet kan hängas upp i julgran eller granris.

Kan kanske se lite klurigt ut men det är det inte. Och när du gjort en har du garanterat fått kläm på det och kommer göra ett helt kompani av bara farten.

Vill du ha mer tips på julpyssel för granen? Då kan du titta på dessa länkar:

Små trummor av papprullar
Stjärnor av vass
Silvriga istappar
Snöstjärnor av limpistol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.