Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 april, 2020

Tips för ett alternativt Valborgsfirande hemma

Glad Valborg! Jo, den kan väl få vara glad även om den inte alls är som den brukar. I år är Valborg, precis som påsken, inställd. Eller Valborg går ju inte att ställa in då det är något som sker oavsett världsläge men firandet som vi nog alla är vana vid är inställda. Men då får vi väl ställa om. Här kommer några tips från mig på hur du kan fira Valborg i det lilla. Hoppas det kan inspirera.

Valborgspyssel

Så klart går det att pyssla även till denna högtidsdag. Alla dagar kan ha sitt pyssel.

Minns du pysslet från skolan? Att först rita med vaxkritor och sedan med mörkare oljekrita för att sedan rispa fram? Annars kan du läsa mer HÄR.

Kanske den eldigaste brasan leverades förra året av dottern. Älskar detta konstverk.

 

Egen brasa

Om det är något som liksom ÄR Valborg så är det väl en brasa. Det kan vara svårt att uppbringa om du inte bor i hus, har tillgång till mark, tillåtelse att elda eller har tid. Kanske det ändå går att skapa någon form av eld?

För några år sedan eldade vi upp gamla löv och pinnar hos mina föräldrar just den 30.e april. Som du ser så var jag allt annat än fashion men jag går alltid all in i min scoutpersona när det ska eldas eller grillas.

 

Pinnbröd

Samtidigt som vi eldade så bakade/grillade vi pinnbröd.

Uppskattat av alla mellan 4 och 82. Recept på två olika degar finns HÄR.

Kan inte nog säga hur gott det är med rykande hett nybakat bröd, med viss rökt smak, och salt smör som smälter inne i. Mums!

 

Eldfat

Om det inte går att elda en brasa kanske ett eldfat kan få vara en stand in?

Kan bli mer eld än i en klotgrill med kol i alla fall.

Grilla lite marshmallow så det blir en riktigt härlig stund.

 

Marschaller

Så klart ingen värdig bras-substitut men även på en uteplats kan en en marschall få symbolisera att nu eldar vi upp det gamla, slänger all gammal skit in i elden (om än bildligt) och går mot den varmare våren och sommaren.

 

Streamad körsång

Vad ska finnas på Valborg utöver brasa? Jo en kör med glada entusiaster klädda i sina gamla, lite gulnade, studentmössor sjungandes alla de klassiska vårsångerna. I vår fantastiska digitala värld finns de så klart att lyssna på. Satt ihop en lista som jag i alla fall kommer sjunga med i. Klicka HÄR, höj volymen och rensa strupen! Vintern rasat ut bland våra fjällar

 

Kunglig födelsedag

När jag var liten åkte jag och pappa varje Valborg till slottet för att vinka till kungen. Skrivit om det HÄR. Försöker komma på något sätt att få in det i det lilla valborgsfirandet hemmavid men går bet. Kanske vissla kungssången eller nåt?

 

Nöje hemma: fiskdamm

När jag var liten var Valborg brasa, sång, kokt korv från buljonglåda och kokosbollar. Nu är det så mycket mer. Något barnen nämner är fiskdammen. Den är lätt att fixa hemma med ett lakan, en blompinne och skosnöre.

 

Sparris

Vad äter man på Valborg? Jag skulle säga att färska primörer alltid är det som känns som mest vår. Vet inte riktigt hur mycket som redan finns, hört om både apdyra jordgubbar och färskpotatis men det kan vara att ta i. Jag kommer satsa på sparris.

Gröns sparris är så gott med salta tillbehör så som kallrökt lax eller kallrökt skinka som prosciutto.

Vit sparris är himmelriket på en tallrik med hollandais.

 

Rabarber

Något annat som ÄNTLIGEN är i säsong (även om mina fortfarande är små knoppar i trädgården) är ju rabarber. Bara att frossa loss och gotta sig i denna fantastiska växt. Jag skulle rekommendera världens godaste och knäckigaste rabarberpaj eller den krämigt söta och goda rabarberkrämen.

 

Hemmafyrverkeri

Vårt valborgsfirnade på stranden med alla grannar avslutas alltid med ett hejdundrande fyrverkeri. Det kan vi också öra hemma med tomtebloss. Hundvänligt också.

 

Planera för långfrukost

Men så klart! Det är ju röd dag i morgon och med det ges det fantastiska möjligheter till extra härlig frukost. Kolla in min frukostkategori HÄR och jag tror nog du kan hitta något gott så som amerikanska pannkakor, fattiga riddare, blåbärsgröt och frukostfrallor.

 

Ja det var lite tips från mig. Vad tror du, kan det funka? Har du fler tips tar jag gärna emot dem. Så länge önskar jag dig en riktigt fin Valborg.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.