Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 november, 2019

Göra egna halmstjärnor eller stjärnor av vass snarare

Att göra egna halmstjärnor är något jag velat testa ett tag och som jag sa i Inredningspodden här i veckan så har jag sett att halmdekorationer till jul är på starkt återtåg. De gamla ärvda halmstjärnorna ska äntligen få komma fram igen.

Men! Att göra egna halmstjärnor kanske ändå är strå vassare om jag får vara lite vitsig.

Jag var ju bara tvungen att testa och se – det gick ju hur bra som helst. Fast det blev inte med halm utan med vass från stranden så det är snarare vasstjärnor.

göra egna halmstjärnor

Det var när jag gick till vår postutdelningsplats jag promenerade längs med vattnet och såg en hög med strandvass jag kom på att jag skulle testa att jobba med vass.

Sagt och gjort – ett helt fång av vass fick jag med mig under armen. Hade ingen aning om hur eller vad jag skulle göra utan det fick testas fram. hade egentligen velat göra en stor stjärna att hänga på vägg eller i fönster men vassen är inte lika formbar som halm så jag fimpade den idén rätt raskt. Det fick bli små stjärnor att hänga i granen, sätta på paket eller sätta ihop i en krans kanske?

Söta blev de i alla fall och de var både enkla och roliga att göra.

Göra egna halmstjärnor

Det är många steg här i beskrivningen men bli inte avskräckt för det är inte svårt. När den första är gjord har du full kläm på det och kommer göra ett helt stjärnfall av bara farten. Och jag brukar prata om pojkbandseffekten: att var och en för sig kanske inte är så snygg men ihop med flera andra blir det himla snyggt. Glöm inte det!

Vad som behövs
Vasstrån
Penna
Linjal
Sax
Skalpell/vass smal kniv
Limpistol/kraftigt lim
Tunn ståltråd/Bindtråd/Najtråd
Björntråd/Stark sytråd

Gör så här: Skala bort eventuella tunna lager på vasstråt så du har ett rent strå. Markera vid 8 cm och klipp försiktigt stråt så du får ett kort rör. Stick ner en skalpell mitt på och dra utåt ena kanten och sedan åt andra. Fortsätt likadant på motsatt sida. Så du delar stråt helt på mitten. Dela de två igen så du får fyra lika breda strån. Om de inte är helt lika breda är det inga problem men gärna så lika som möjligt.

Lägg stråna jämnte varann och markera mitten på samtliga. Klicka på en liten klätt lim på en utav dem och lägg på en annan tvärs över som ett kors. Klutta på en klick till och lägg på ett tredje strå fast nu klockan 10 till 4 så att säga. Den fjärde och sista sätts också fast med en klick lim på kl 2 till 8. Du har nu en jämn stjärna.

För att få en vackrare stjärna kan ändarna klippas till spetsar.

Klipp av en ca 30 cm lång stark trådbit. Vira nu över mitten – detta är det klurigaste momenten. Finns ju inga fel här men jag valde att göra 8.or med korset på baksidan. Virade tre 8.or runt “stjärnstrålarna” klockan 12 och 6 men se till att det är de två vasstråna du virar runt. Sedan tog jag strålarna klockan 3 och 9. Knyt ändarna på baksidan och klipp av överflödig tråd.

Ta en lång bit metalltråd, ca 20 cm – beroende på vad du vill använda stjärnorna till. Vik in ca 1,5 cm till en liten krok. Dra igenom metalltråden på baksidan i det strå som ligger underst. Kroken fastnar då i trådknuten. Lägg en remsa lim på stråt och fäst metalltråden så stjärnan får en metallpinne. Klart.

Nu ska jag fundera ut vad mina söta små stjärnor ska få hamna någonstans. Om jag krokar metalltråden är de ju som gjord för granen men kan även stickas ner i hycintkrukan, sättas på paketen. ja jag får väl strössla med dem helt enkelt. Och med tanke på det stora kråkboet av vass jag har på mitt arbetsbord kan jag göra stjärnor för hela kommunen, ha ha.

Hoppas du blev inspirerad att göra egna halmstjärnor. Önskar du fler tips på julpyssel? Då kanske nåt av dessa kan passa?
Söta tomtar av garn
Vackraste julljusen med rött vax
Vika & fläta klassiska må pappersstjärnor
Vacker hängande ljuslykta av stålgalgar
Små nötknäppartrummor till julgranen
Julkrans av en pocketbok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.