Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 december, 2019

Julaftonsmorgon i verkliga ottan

God fortsättning på julen. Hoppas denna annandagen varit och fortsätter på ett härligt sätt.

Vi har varit på bio och sett Frost 2 och jag kan bara konstatera att jag när jag går på bio på senare år är det 100% barnfilmer jag ser. Inget fel i det, men det är verkligen inte ofta det är biodejt nu för tiden.

Har inte tagit mig an bilderna i kameran från julafton förrän nu. Jag ville att  mina egna minnesbilder skulle få växa sig stora först. Men nu så är de nerladdade och uppladdade här på bloggen. Och det är väldigt härligt att få uppleva dagen en gång till. Nästan känna dofterna, höra ljuden och se ljusens lågor svaja.

Julaftonsmorgon i verkliga ottan

Makens jultradition har jag också anammat helt och fullt. Det är en julaftonsmorgon som ska börja rysligt tidigt, senast kl 07 och frukosten ska serveras på matbordet, endast levande ljus (och julgransljus) är tillåtna och sedan ska Juloratoriet spelas på högsta volym i hela huset och väcka samtliga familjemedlemmar.

Sedan njuts frukost medan det dagas utanför fönstret och rummen blir ljusare och ljusare.

Och så ska då julstrumporna öppnas. En person i taget får öppna och alla ska få se. Godis, någon lite gåva att leka med/bygga ihop tills den stora utdelningen sker, något läsbart och sen den obligatoriska clementinen i botten.

Allt detta blev det. Och vi kunde inte fått en finare start på julafton. Själva kvällen får jag sedan återkomma med.

Den här girlangen kom jag på att jag ville göra kl 23 kvällen innan på vår uppesittarkväll. Finns liksom alltid tid för julpyssel, ha ha.

Levande ljus är och förblir den bästa stämningshöjaren för julstämningen.

Dotterns smarta placeringskort och koll-på-servetten-ring.

Julskinka, cheddarost, vörtbröd, julknäcke, surdegsbröd, saffransbröd, varmchoklad med vispgrädde och 4 sorters senap för att vara på säkra sidan…

Äntligen!

En liten söt lykta.

Maken hade hittat de roligaste overallerna till barnen. Killarna blev renar och dottern tomtealv.

Ljusstakarna från min farmors mormor. Vi backar bandet till 1850-talet. Älskar dem!

Morgonmys och julmys!

Härlig gran i år. Kommer nu på att jag inte visat den! Det blev en rödgran efter flera år med kungsgran. Saknat doften alldeles för mycket. Och lite av en gran från förr-feeling så att säga.

Och sen var det bara att ladda om för firandet som snart skulle stunda. Återkommer med det.

Kommentar

  • Vad härligt med traditioner. Här har vi sovmorgon på julafton och äter risgrynsgröt och skinka på knäckebröd till brunch. Sedan julpromenad, kaffe och julkaka, rimstuga, julbord och julklappsöppning. Det är kul att höra vad andra har för traditioner. God fortsättning ❤️ önskar Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.