Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 december, 2020

Två tips för paketinslagning av flaskor

Att slå in paket är bland det härligaste jag vet och så här vid jul så är det ju en hel del av den varan. Jag har en hel drös av tips för paketinslagningar HÄR men nu ska jag tipsa om hur du slår in flaskor. Att stoppa flaskan i en långsmal flaskkasse är riktigt bra men så klart blir det lite roligare om själva flaskan får sin egna inslagning.

Och just det ska jag då första ge mig på.

Det knepiga med flaskor är två ganska självklara saker; de är runda och avlånga.

Att göra snygga ändar när det är en rund platt yta är något japanerna är proffs på faktiskt. En kompis drog med mig på en kvällskurs för en herrans massa år sedan där jag just fick lära mig japanska paketinslagning. Jag ska beskriva det tydligt längre ner.

Först kommer ett dundertips som gäller samtliga paket i jultid: smart lackning.

Jag har ett helt inlägg med mina bästa tips på hur du gör så där riktigt snygga lackade sigill. Det kan du läsa HÄR. Men det jag vill belysa mest här är att du ska inte lacka direkt på paketen för allra bästa resultat sett till det estetiska. Du lackar på bakplåtspapper och när de stelnat plockar du försiktigt bort dem och limmar på ditt paket. Helst med limpistol för snabbast och fastast resultat.

Att förlacka på bakplåtspapper och sedan limma på är perfekt för de där paketen som inte är så enkla att lacka på som flaskor tex.

Här har jag satt ett lackat sigill på knuten runt flaskan.

Japansk paketinslagning av runda paket

För bästa resultat så rekommenderas silkespapper. Det är ett papper som är följsamt och lättantändligt i detta fall då det ska vikas i små veck. Och sedan just vid flaskor är det bra då det “bara” är att vrida runt pappret runt flaskhalsen och sedan avluta med ett fästande band runt.

Du ska börja med att lägga ditt runda paket på pappret så när du viker upp det ska pappret gå upp till mitten. Rulla sedan in ditt runda paket och limma med limstift eller dubbelhäftande tejp så pappret låses.

Ta tag i pappret på den ända där pappret sticker ut och liksom nyp pappret. Ta den lilla biten/nypet mot mitten och håll fast den mot mitten med vänster (om du är högerhänt). Den  flik som blir bredvid, till höger nyper du och för som ett nytt veck mot mitten den med. Håll fast även den med vänster hands pekfinger.

Du ska fortsätta “nypa” ner veck efter veck hela vägen runt. Tipset är att försöka göra så smala veck som möjligt för att få en tydlig plisserad inslagning. När du kommit hel vägen fram så fäster du med en klick lim för limpistol. Sedan ytterligare en klick för att fästa ett sigill av lack.

Det tar några gånger innan man får in den rätta knycken som Tjorven skulle sagt.

Och jag vill poängtera att detta är inget du gör när du har bråttom iväg till en fest och tar en flarra rödpang ur skafferiet för att ge bort. När, detta förtjänar nog ändå sin lilla mysiga pysselstund. Sånt som vi pysselglada älskar att göra, du vet?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.