Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 januari, 2020

Besökt Creativeworld i Frankfurt – ett gigantiskt kreativt paradis

Att få möjligheten att besöka Creativeworld i Frankfurt är en dröm för alla som älskar att skapa, lära sig nytt och vill fylla på inspirationskontot. En mässa fylld med alla kreativa företag du kan tänka dig. Utställare från hela världen som visar upp sina produkter för eget skapande. Du får titta på och framförallt testa allt inom eget skapande, pyssel och DIY – do it yourself.

Denna mässa gick nu av stapeln i helgen i Frankfurt och deras mässhall där. Eller mässhallar om jag ska vara korrekt. Det är en gigantisk mässa med upp till 12 hallar och varje hall är enorm. Detta är större än en flygplats och jag gick i snitt 13 000 steg per dag och då var jag ändå inte överallt. Fast jag gick vilse tre gånger, hamnade helt åt fanders och fick tipset om att ta shuttlebussar som finns på området. Det går alltså interna bussar för att få folk rätt – galet stort.

Men nu är det inte bara Creativeworld som tar upp alla hallar utan det är flera mässor samtidigt, det är även Christmasworld och Paperworld. Christmasworld är ju drömmen det med men för att detta inte ska bli för långt här får den mässan ett eget inlägg. Återkommer med det.

Creativeworld i Frankfurt

Jag var på den Creativeworld för tre år sedan och kunde märka en skillnad: det är mer färg nu. På både det vi skapar men även i själva mässhallarna. Mattor, väggar, inredning, skyltar, ja allt var i starka pigga färger. Hållbarhet borde det väl ändå vara mest fokus på idag än då, kanske man kan tycka men detta är en mässa för eget skapande. Eget skapande har alltid handlat om hållbarhet tänker jag då. Renovera, restaurera det du har, skapa med det du redan har och det du gör själv tar du bättre hand om – så tänker jag. Hållbarhet fanns givetvis där, något många utställare talade om, vilket det absolut var fokus på men inte som i många andra branscher.

Detta är den första bilden jag tog på mässan. Visste inte varför men det jag tänker när jag ser den nu är;
• Riktiga verktyg av naturmaterial som ska hålla länge
• Gedigt hantverk kommer skapas med sådana här verktyg
• Inget trendigt designelement på penslarna utan så här har penslar sett ut i alla tider
• Fritt fram för eget skapande. I många montrar är det mallar och nästan färdiga saker vilket inte alls är något jag är en fan av
• hur snyggt är det inte med penslar i burk???

Förstår nu att det blev min första bild, ha ha.

En av miljoner korridorer på mässan. Som en superstor labyrint. Och som sagt – den här mässan är ett Mecka för alla de som vill testa på olika tekniker och material för här ska produkterna just testas.

Jag fick testa Dremels verktyg som kan gravera, borra, slipa och en massa annat. Jag blev helt hooked.

Inte helt illa va för att vara första gången jag håller i verktyget?!!

Mitt i mässan fanns en trendutställning. Nu är det inte bara en trendutställning på vilket sätt vi ska pyssla som jag ser det utan verkligen en analys av vår tid som sådan faktiskt.

Det första jag möttes av i trendutställningen var just remake. Gör om dina kläder och ge dem med det ett längre liv. Tycker denna stickade tröja med ett målat motiv på var riktigt läckert. Den här vågen var målad på flertalet olika typer av kläder och material men just den stickade tröjan tyckte jag var mest inspirerande.

Det var också väldigt mycket yes. Som om vi nu ska säga ja till mer. Inte vara negativa utan våga säga ja. Det gjorde mig väldigt glad.

Sedan är det handskrivna ordet fortfarande helt rätt. Handlettering har ju varit hetaste mode bland pysslare i flera år där Bullet journal är som en religon. Om du inte vet vad det är så är det alltså egengjorda kalender där varje uppslag ska skrivas och ritas. Kolla Pinterest och du fattar storleken av denna hobby. Då vi lever i en digital värld och allt liksom är kopior av varann så det handskrivna alltid unikt. Personligt.

Något annat som alltid blir unikt och personligt är batik. Har inte gjort någon batik sedan grundskolan. Så det är på väg tillbaka alltså? Kanske men då i en annan mindre hippiefierad stil kan jag tro.

Denna bild får symbolisera tre trender i en: Färgexplosion, återbruk och vävning. Alla dessa tre saker ligger helt i tiden.

Vill ta fram min lilla väv nu. Vet bara inte vad jag ska göra med mina alster…? Tips?

Nu ska vi tala om den mest tydliga hajpen på mässan: Punch needle. Det var punch nedled i princip överallt. Dvs puffiga brodyrer på plana material som väggbonader och dukar eller på kläder och kuddar.

Jag la upp bilder på punch needle på mitt instagram @helenalyth.se och fick helt galet mycket respons från följare. “Va, är det tillbaka, det gjorde jag på 90-talet”, “Det gjorde min mormor massor av”, “Aldrig sett, vad är det?”. Så många olika uppfattningar om samma teknik. Får se vad det landar vidare. Jag har aldrig testat så det är väl på tiden?

Och så klart är det fler som hakar på trenden med att göra om det du redan äger. Skopennor tex.

Och apropå pennor, bullet journals och det handskrivna. Så galet många montrar med pennor. Jag älskar pennor och blir så inspirerad men nu finns det ju ett liiiiitet problem – Jag är ingen vidare illustratör. Det är ju liksom inte att bara köra här ränker jag. Hon som gjort dessa sa att hon började rita för två år sedan. Det är imponerande. Men hon måste väl haft en talang för det ändå tänker jag.

Och de var en massa pyssel- och instagramkändisar på mässan. Den här tjejen hade hela tiden flera meters kö vid sig. Tror hon är en tysk diy-kändis.

Om batik var på gång så kände jag mig väldigt mycket mer intresserad av marmorering. Det gjorde jag ju jämnt förr, i skolan, men helt lagt av mig. Det måste jag ta upp igen för det blir ju så vackert. Och varje alster helt unikt.

Här är en helt ny produkt för mig. Fimolera har jag jobbat mycket med men nu kommer de med en ny typ av lera som ska kavlas/manglas ut och skäras. Resultatet blir som läder och skinn. Så helt fantastiskt läckert. Du kavlar ut, skär till, bränner i din ugn och får böjligt slitsäkert “läder”. Coolt!

Pappersblommor har jag gjort många i mina dagar och på mässan fick jag ett gäng ideer till nya saker. Det ska bli kul att testa.

Men blommor och växter måste jag säga är bland de saker som inspirerade mig mest. Fast då äkta blommor.

Det enkla, det rena det avskalade. Kanske att mitt skandinaviska formspråk tilltalas mest av sånt här?

Läger detta i inspirationsmappen i huvudet och hoppas göra något med växtlighet framöver.

Vet inte vad det är som gör att jag gillar det men det är så läckert och framförallt one of a kind. Det unika och personliga.

Så många montrar att besöka, så många saker att ta in.

Överallt är det kreativitet.

Men även helt avskalade korridorer långa som oändligheten. Ja, jag gick ju vilse tre gånger sa jag ju…

Sedan fick vi som var där som journalister åka på middag. Ett litet förenade nationerna i pyssel kan man säga. Folk från hela världen som har koppling till kreativt skapande. Så fantastiskt roligt att träffa alla.

Från Sverige var det bla mina gamla vänner Stefan, Karin och Malin. Från Norge lärde jag känna Finn.

Vi började snacka om allt möjligt och jag gillade honom på en gång. Skön snubbe med härlig inställning till livet. “Jaha, och för vem eller vad skriver och jobbar du för?” frågade jag Finn efter ett långt tag. “Men, han är ju Norges Ernst Kirchsteiger” säger Stefan då. Så liten koll har jag på Norge men blev snabbt varse att han är en av Norges mest kända personligheter. Roligt hur man går in i ett samtal med någon och inte har några kunskaper om varann. Oavsett 100-tusentals följare på Instagram eller ej – vi hade superkul ihop i dagarna två.

Slut som artist efter att ha varit vaken 21 timmar var det helt klart läge att gå och lägga mig.

Vaknade upp nästa dag till ett rasande grått Frankfurt. Nästan skönt med tanke på all den färgexplosion det var på mässan.

Tung tjock dimma som gömde husen.

Rask hotellfrukost på Motel One och sedan iväg.

Tur man har varit scout, älskat orientering och inte har bråttom. Lite klurigt att ta sig runt i nya städer helt själv.

Men det gick ju hur bra som helst och nu skulle jag ta mig an Christmasworld. Återkommer med inlägg om det. Kan säga att julen blir härlig och Tillsammans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.