Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 februari, 2020

Förändra med färg! Hallen har fått ett eget uttryck

Förändra med färg! är ett annonssamarbete med Rusta

Något jag gjort på flera ställen i vårt hus är att göra riktiga rum av mellanytor. Ni vet där platserna i ett hem som bara är passager eller vändplatser nästan. Oavsett om du bor i ett luftigt hus eller en mindre lägenhet så finns alltid de där ytorna som inte har någon benämning mer än inre hall, tambur, korridor, skiljevägg osv. Ställen som inte är menade att du ska spendera tid i mer än bara passera men som är superviktiga för ett hem.

Jag väljer att göra dem tydliga genom att måla dem och just ge dem en identitet och du som passerar känner att du ändå är i ett rum. Ja hela mitt arbetsrum är ju egentligen en passage men med kraftig väggfärg blev det ett rum trots fyra stora dörrar och passageöppningar.

Nu skulle vår hall/trapprum/stora hall/passage bli sitt egna rum och framförallt bli sitt vackraste jag. Med färg så klart.

Går du också i renoveringstankar? Missa inte Rustas kampanjperiod fram till den 11/3 då Rusta har en DIY-kampanj med 25% rabatt på all väggfärg, tapeter och laminatgolv. Rusta ger ju som bekant mer för pengarna redan så med rabatten kan du verkligen få material att skapa med!

Detta är den andra hallen så att säga från när du kommer in. Den första, inre hallen är liten och med stengolv för att ta emot allt smuts och där finns även gästtoaletten. Där satte jag, som jag visat tidigare HÄR, en vackert mönstrad och färgstark tapet. Nu ville jag komplettera den med en färg vid nästa steg in.

Här är den vackra tapeten Grön Skog som går i gröna, grå och lite bruna färger. Jag stod på Rusta och höll en bit av tapeten mot alla färgprover i butiken. Gå mot det gröna som är dominant i tapeten? Nej, vår matsal är väldigt grön så det hade blivit lite samma. Det fick bli grått, Stone Slate. En vackert grå färg som är levande i olika ljus och kan matchas med flera färger, funka alla årstider och högtider så att säga.

Rustas väggfärger

Rusta Väggfärg Nyans har genomgått Testfaktas tuffa test och fick totalbetyget 4,2 på en skala från 1 till 5. Kraven för att få denna kvalitetsmärkningen är högt ställda och väggfärgen genomgår en mängd olika testmoment relaterat till miljö- och hälsoaspekter liksom täckförmåga och praktisk målning. Så du får en mycket slätstruken färg som är riktigt täckande som även är svanenmärkt och endast ger en svag lukt så du kan snabbt flytta in i rummet du nyss målade. Det märkte jag verkligen när jag målade lillkillens rum; började måla på morgonen och han sov sedan i sitt nya rum den natten. Torkar snabbt och inga starka dofter! Se den makeovern HÄR.

Vad håller du på med matte???

Så ska vi snabbspola och se på en riktig Före & Efter?

FÖRE: En väldigt vacker funkishall med spännande trappa men hela den där fina och unika svängen syns inte alls. Den ville jag så gärna få fram bättre och det gör jag med färg. Hade också förberett med ny eldragning då jag önskade få in en vägglampa.

Efter: Nu är vår hall inte bara en passage utan ger dig som går över golvet en känsla av att landa i ett rum. Ytan har fått mening och omfamnar dig mer än bara skickar vidare.

Förändra med färg i steg för steg

Det är så kul att se hur något får växa fram så jag passade på att ta bilder under jobbets gång från samma vinkel.

Visar tydligt på hur färg verkligen skapar identitet och i detta fall gjort ett rum av en passage.

Med bra material och verktyg går det som en dans.

En liten roller är ett måste för att komma in vid alla kanter, lister och detaljer. En pensel ger inte lika bra slutresultat.

Förändra med färg – måla om möbler

Rusta har superbra lackfärger för snickerier mm i nio färger som matchar väggfärger. Klart jag ville skapa en möbel för hallen i samma färg. Här är det lackfärgen Lava Grey.

En pall jag fyndade i en välgörenhetsaffär skulle bli den perfekta piedestalen (och även en extra stol nära till hands när det blir många på besök) i samma gråa färg.

Med lackfärg och lackpenslar målade jag enkelt om pallen. Slipade bara lätt med sandpapper först för att få upp en yta för färgen att landa på.

Så perfekt att kombinera väggfärg med lackfärg så vägg och möbler kan mötas och smälta ihop.

Korgen är en plastad kruka för planteringar och är också från Rusta som jag hade en svärmorstunga planterad i sedan tidigare.

Lättmålad lackfärg med proffsigt resultat.

Och här är hela resultatet! Tapeten och väggfärgen är perfekt tillsammans. Du välkomnas in i den lilla ombonade hallen med tapeten och kliver vidare men möter samma färgskala så de två ytorna hänger ihop och skapar en enhet.

Jag älskar som du vet funkis och den här långsmala spegeln med rundade kanter från Rusta passar så väl in här. Storleken är perfekt.

Något annat som var perfekt och som skapt för rummet är den här runda långhåriga mattan. Ett superköp hos Rusta den också.

Så glad över hur allt blev. Den lilla inre hallen går över i den större hallen och de hänger ihop. Passagen har blivit ett rum och nu ligger barnen på mattan med sina plattor. Det går att förändra med färg!

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.