Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 mars, 2019

Förändra snabbt med tapet. Vår hall har fått en makeover

Förändra snabbt med tapet är ett annonssamarbete med Rusta Sverige

Att färg kan förändra ett rum tror jag vi alla kan enas om men tapet gör ett ännu större jobb skulle jag säga. Och det rekordsnabbt. Med bara några våder har rummet fått sig en rejäl förändring.

För ett tag sedan fick jag ett roligt uppdrag av Rusta att skapa och inspirera med väggfärg och det blev en härligt mönstermålad vägg i dotterns rum.

Nu fick jag den spännande utmaningen att förändra med tapet. Då vi faktiskt inte har tapet i ett enda rum i funkisvillan tog jag mig an det med hull och hår.

Skrev för ett tag sedan om att jag önskade göra om vår hall och jag var spänd på att just ge hallen tapeter. Jag ville testa om vår lilla hall med slitna väggar och rätt anonym del av huset skulle kunna bli något eget. Och de jag nog allra helst ville skapa var en välkomnade hall att kliva in i vilket jag tror mönstrade tapeter gör. Hade väl aldrig vågat drömma om den enorma förändring och förbättring det blev. Det går att göra så stora förändringar själv och fort går det.

Här nedan ser du hallen rakt fram från ytterdörren före och efter.

FÖRE: Fin funkishall med många fina detaljer men helt utan egen identitet eller någon vidare känsla. Ett rum att passera så fort man bara kan.

EFTER: Med 6 stycken rullar av tapeten Secret Garden, Grön skog och en burk tapetlim senare hade vi ett helt underbart rum och inte bara en passage. Nu är det ju ett rum att välkomna gäster i och själv få njuta av skogens vindar. Typ.

Det som många tror är att mörka väggar kan förminska rum men jag skulle nog vilja påstå motsatsen. Vår matsal och mitt arbetsrum är mörka och de upplever jag faktiskt som större. Dottern sa för bara någon dag sedan att just tyckte sitt rum nu var större efter ommålningen och då var det ju rätt mörkt rött jag målade med. Och hallen blev verkligen nu ett rum och varje vrå fick mer utrymme på något sätt.

Att förändra snabbt med tapet

Rusta har hela 150 olika tapeter i sitt sortiment och jag föll för Secret Garden, Grön skog då den verkligen passar in i vårt funkishus med både mönster, stil och färger. Funkisstilen från 30-talet hade just grönt som sin huvudfärg och jag gillar att ge huset något det verkar gilla.

Och om du gillar Rustas tapeter är du helt klart i gott sällskap för hela 100% av testpiloterna i Smartsons kundtest rekommenderar Rustas non-woventapeter. Läs mer om testet HÄR.

Klicka HÄR så kan du ladda hem en helt fantastisk guide för hur du tapetserar på enklaste, bästa sätt. Till exempel får du väldigt bra tips för hur du tapetserar i hörn och runt fönster. Sådant som kan vara lite knixigt om man är ovan.

Tapeterna hos Rusta är tillverkade i non-woven och är FSC-märkta är verkligen lätta att sätta upp. Limmet limmas direkt på väggen och tapeternas mönster ligger kant i kant så du behöver inte överlappa våderna för mönsterpass. Tapeterna är också lättjobbade och tåliga så du behöver inte vara rädd för att vrida, böja eller hålla i tapeten vilket man lätt håller på med när man klättrar på pall och stege. Och formstabila så de varken sväller eller krymper.

Det som jag gärna glömmer bort, eller förtränger, är förarbetet. Det måste göras och det har man alltid igen efteråt. Här är det olika tips för olika väggar, kolla HÄR för hjälp för din vägg. Tvättar med målartvätt och tvättsvamp, väggen ska vara ren och torr innan de ska tapetseras. Och sedan ska alla kontakter, strömbrytare och annat som sitter på väggen monteras ner. Och i mitt fall var det en hall med ringklocka och väldans många sladdar som inte längre var i bruk kunde jag dra bort.

Mina snabba tips för tapetsering:

• Var två för det blir både roligare och enklare att ha ett extra par händer.
• Det behövs mer lim än vad man tror, så var generös
• Jag gillade mer att använda limpensel än roller men det kanske var för att rummet ändå var rätt litet. Hade det varit vardagsrummet hade det nog varit smidigare med roller.
• När mönstret är passat och tapeten är på plats, tryck ihop vid skarven så tapeterna går helt ihop.
• Bli kompis med mattkniven/skärkniven. För att få till de snygga kanterna ska rena, raka skär skäras och det kan vara bra att ha övat innan det är skarpt läge.
• För att smidigt få till hörnor: Fäst överkanten lite lätt och tryck in hela våden i hörnet så den är lättare att forma och få på plats.
• Tapetslätaren är som en trollstav. Gör så att tapeten blir ett med väggen och trycker bort överflödigt lim.
• Stryk bort överflödigt lim med fuktig tvättsvamp.

Himla smart av mig att skaffa mig en lång karl som kan hjälpa till där längst upp. Överhuvudtaget så är det väldigt bra att vara två som tapetserar.

“Älskling, kan du ta en bild på mig?” Ja, inte de bästa bilderna måste jag ju säga men vad gör det när tapeten är supersnygg i alla fall, ha ha!!!

Men det här med att stryka ut tapeten, få ut alla luftbubblor, jämna ut klistret och få tapeten att bli ett med väggen – WOW vilken härlig känsla. En riktig sådan där satifying grej som kidsen tittar på nätet efter.

Work in progress så att säga…

Det som är verkligen det häftigaste med att tapetsera är hur snabbt resultatet växer fram. “Men det är ju nu som ett helt annat hus! Ett hus med en skog ju!” sa äldste sonen när han kilade förbi mitt i tapetserandet. Bara med några våder kändes det verkligen som ett helt annat rum.

Och vad kul det var. Var ju omöjligt att slita sig, höll på med tapetseringen långt in på natten och när vi vaknade nästa dag skrek barnen: “vad har du i håret mamma??” Jag hade tapetlim över hela hjässan, ha ha!

Kan man säga att jag blivit nykär i detta rum? Går in här och liksom bara står och njuter av det vackra samt faktiskt så nöjd med att gjort det själv. Det gör det hela ännu vackrare.

Före och efter tapetsering av hallen i funkiskåken

Visst blev det helt annat rum? Hoppas du blev inspirerad till att förändra med tapet och våga dig ge på att göra det själv, kolla gärna in alla olika tapeter hos Rusta. Kanske det svåraste blir till å välja tapet, ha ha! Det är i alla allt det bästa och snabbaste sättet att förändra rejält i hemmet. Och som Rusta själva säger – du får mycket för pengarna!

Comments (7)

  • Jätteläckert! Jag är ”tapeträdd” för tror alltid att jag kommer att ångra mig och att det blir för plottrigt med tavlor etc sen också. Nu har vi panel i de flesta rum och då går ju tapet bort ändå men detta var väldigt inspirerande. Snygg ny hatthylla också!

  • monica kallin-ticconi

    Detta var jättefint !! Underbar tapet 🙂 Grejen med mönstrad tapet är ju också den att man behöver inget mer sen 🙂 Vips är rummet färdiginrett och det är ju aldrig fel 🙂
    Duktigt att göra det själv också 🙂

  • Så snyggt!! Jag ska också tapetsera med den tapeten, men har inte valt rum än. Ska det bli hall, gästrum eller sovrum?! Får se 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.