Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 juli, 2020

Stryka & stärka helt utan strykjärn

Kan man stryka och stärka sina linneservetter och kökshanddukar utan strykjärn och stärkelsesprej? Jajamensan!

Jag nämnde det i förbifarten i nåt inlägg och fick då önskan om att beskriva det lite mer ingående. Tidigare har jag skrivit om hur jag stryker linnedukar utan strykjärn och det kan du läsa om HÄR. Här kommer då inlägg om servetter och kökshanddukar.

Jag använder mina både ärvda och loppisfyndade linneservetter till både fest och vardag så de tvättas ofta. Att få dem så där krispiga och snygga varje gång efter tvätt med strykjärn funkar inte. Alltså att lägga tid på det funkar inte för det är nog bland det tradigaste jag vet.

Stryka & stärka tygservetter helt utan strykjärn

För att få till de där krispiga och känslan av strikta servetter är knepet att inte torktumla dem då det tar bort den lite grova känslan. Så direkt efter tvätt ska de hängtorkas på torkställning eller tvättlina.

Ta en servett och skaka kraftigt så det sträcks ut, dra gärna i varje kant så alla kanter blir sträckta.

Häng över tvättlinan/torkställningen.

Här kommer det enda viktiga egentligen; dra och justera så kanterna hamnar kant i kant, blir en helt jämn vikning.

Låt torka helt.

Tvätt på tork – är inte det det mest somriga?

När servetterna torkat går de att lyfta och de är helt stela och raka. Som om de var stärkta.

Så viker jag mina linneservetter

När alla servetter är “strykta och stärkta” så viker jag dem lika och de blir redo att använda vid första bästa middag.

Lägger plant.

Viker på mitten.

Och viker på mitten igen.

Och så var alla servetter redo att användas när det behövs. Krispiga och känslan av lite lyxigt trots att jag inte gjort något mer än tvätta och hängtorka.

Och den är glasknoppen, det är världens (typ) snyggaste duktyngd jag gjort själv. Det kan du läsa mer om HÄR.

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.