Jag lovade återkomma med recept på den ostpaj jag bakade till vår lilla kräftskiva HÄR om dagen. Och här kommer det!
Jag har ätit mången ostpaj genom åren men jag måste säga att denna blev något så riktigt galet god. Riktigt saftig och matig. Och faktisk ännu bättre dagen efter så att göra den en Daag innan är faktiskt att föredra. Bara en sådan sak är ju perfekt.
Ser väldigt god ut men kanske inte med så spännande utseende. Det kan man så klart göra vad man vill med. Jag nöjde mig med att dekorera med den största dillkronan jag någonsin sett. Gott så!
Och visst är det så; att ostpaj är det perfekta tillbehöret till kräftskivan!? I mitt arkiv har jag två andra pajer som också kan passa om man vill komplettera:
• Kräftpaj med dill
• Kantarellpaj med brieost & hasselnötter
Perfekt ostpaj till alla festliga tillfällen
Ingredienser
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 krm salt
1 msk vatten
330 g salt hård ost
3,5 dl grädde minst 40% fett
3 ägg
3 krm salt
Gör så här: Sätt ugnen på 200° varmluft. Lägg smör i bitar i en bakbunke och häll i vetemjöl och salt. Nyp ihop så allt smör tas upp i mjölet. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.
Lägg degen i en pajform med låg, löstagbar kant och tryck ut jämnt över botten och upp över kanten. Ställ formen med degen i kylen i minst 15 minuter. Riv osten på den fina sidan på rivjärnet under tiden och lägg i en stor skål.
Ta ut formen och nagga med gaffel några gånger över ytan och förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Vispa under tiden samman grädde, ägg och salt för att sen hälla över den rivna osten. Blanda samman och häll över i den förgräddade pajen. Fortsätt grädda fast nu långt ner i ugnen i 25 minuter.
Ta ut och låt svalna men servera den ljummen.
Jag hade fått pressprov på smör och ost med bifogat recept så detta bådade gott. Att det skulle vara proffsigt recept. Och det måste jag säga att det var. Kommer göra igen och igen.
Denna paj är bakade med grädde som hade en fetthalt på 50% så den är lite mer bränd än vanligt då grädden nästan karamelliserade ytan.
Bara att låta svalna lite och lyfta ut från kanten. Bäst är den ljummen så om du bakar den dagen innan kan den med fördel värmas innan servering.
Jag vet inte om jag någonsin lyckats få en sådan snygg kant på en paj förr. Blev pajglad!
Som en centerpiece faktiskt.
Hoppas du blev inspirerad och att det ska smaka.