Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 augusti, 2013

Kantarellpaj – gott till kräftorna

Nu tror du att jag fått stora pajsjukan kanske men paj är faktiskt väldigt bra just till kräftor och kräftskivan. Nyss så skrev jag då om kräftpaj men det kan ju faktiskt bli för mycket av det goda för många med kräftor både au naturell och i paj så då kanske en kantarellpaj kan vara ett bättre förslag. Jaha, varför just kantarellpaj, då? Jo för kantareller är det ju också säsong för och det är fina smaker, kräftor och kantareller, som faktiskt går bra i hop.

Kantarellpaj

Ingredienser, pajskal:
2 dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
125 g smör
1 msk vatten
0,5 tsk salt

Ingredienser, fyllning:
600 g kantareller
50 g smör
0,5 tsk salt
100 g bacon
några nypor färsk timjan
några droppar citron
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk persilja, hackad
några drag med pepparkvarnen X 2
250 g brieost, tunnt skivad
0,5 dl grovhackade hasselnötter

Gör så här: Häll mjöl och salt i stor bunke och knåda ner smöret. Knåda på tills du börjar få en deg. Häll i vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck nu ut degen i en pajform, gärna med avtagbar kant. När pajskalet är utklämt låter du den vila i kylen en halvtimma.

Fräs kantarellerna i torr panna så de vattnas ut och sen adderas smör, salt och peppar. När det stekts ett tag läggs bacon och timjan med i fräset. Tryck några droppar citron över. Låt stekas några minuter.

I en stor bunke häller du i mjölk, grädde, peppar, persilja, knäcker i ägg och vispar samman. Häll i fräset i bunken och rör ihop med slev.

Nagga det svala pajskalet, sätt ugnen på 200° och låt pajskalet får förgräddas i 10 minuter. Låt svalna nån minut innan du häller i fyllningen. Toppa med den skivade brieosten och strö över hasselnötterna. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.