Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 oktober, 2020

Pumpapaj till efterrätt. Recept med butternut

Att ha en pumpapaj till efterrätt så här i haalloweentider är en mycket bra idé. Saftig, välsmakande och enkel att göra är tre mycket bra anledningar.

Pumpapaj till efterrätt

Vid en middag med vänner tidigare i höstas bakade jag denna och passade på att klippa till svart papper som ett pumpaansikte. Easy peasy.

Pumpapaj till efterrätt

Ingredienser deg:
3 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
2 krm salt
1 äggula

Ingredienser fyllning:
400 g butternutpumpa i bitar
2 ägg
1 dl muscovadosocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 dl grädde

Grädde till servering

Gör så här: Häll mjöl, salt i en stor bakbunke och lägg i smör. Nyp ihop till en grynig blandning. Knäck ägg och separera vitan från gulan, häll gulan i blandningen och knåda ihop till en deg. 

Kvala ut degen till den dubbla storleken och för över till en ugnssäker form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut hela degen jämnt i formen och upp på kanterna. Ställ i kylskåpet i 30 min. Sätt på ugnen till 200°C. Ta dock ut ugnsgallret.

Skala pumpan genom att skära bort ytterskalet och dela i stora kuber. Lägg rätt mängd kuber i en kastrull med vatten och 1 tsk salt, koka upp och låt koka i 8 minuter. 

Blanda socker, kanel, ingefära, salt och vetemjöl i en mindre skål. 

Häll bort vattnet ordentligt från den färdigkokta pumpan och lägg i en bunke för att svalna någon minut. Mixa pumpan med stavmixer så det blir en riktigt slät puré. Knäck i ägg, ett i taget och blanda ned med slev. Fortsätt med krydd- och mjölblandningen samt grädde. Blanda till en jämn smet. Ställ pajskalet på ugnsgallret och häll i fyllningen.

Ställ ugnsgallret med formen i nedre delen av ugnen och grädda i 40-50 min. Ta ut och låt svalna helt. Servera med vispad grädde.

Om du vill ha lite mer julig smak, lite mer som pepparkaka så kan du addera 1 tsk malda nejlikor. Blir så gott.

Jag har verkligen fått upp ögonen för butternutpumpan. Så god och smidig att laga med. Du har väl gjort pumpasoppa eller ugnsgratinerad pumpa? Annars har du något gott framför dig.

Lite ljus som blöder är väl alltid mysigt, ha ha. HÄR kan du se hur jag gjort dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.