Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 oktober, 2018

Höstmiddag med enkel pumpasoppa butternut

Det blev en pumpasoppa på butternut squash i veckan och det var på grund av att äldste sonens favoritbok just nu är en kokbok för barn vi köpt på loppis. Den läser alla barnen hela tiden och planerar vad de vill göra. Det är verkligen en sådan pedagogisk bok med bilder och med en massa steg-för-steg som inspirerar. Så när meningen “Mamma kan inte jag få göra en grönsakssoppa till middag idag?” hörs i köket säger man så klart inte nej.

Jag föreslog att grönsakssoppan skulle bli en pumpasoppa då jag precis gått å köpt butternut squash. Det gjorde faktiskt sonen ännu gladare för jag tror han fick någon halloween-vibb av det hela.

Jag kommer nu dela det recept han gick efter för det blev så fantastiskt gott i sin enkelhet. Så klart kan du stänka i både chili, ingefära och andra grönsaker efter tycke och smak så det inte blir allt för barnsligt. Se detta som en bas.

pumpasoppa

Pumpasoppa på butternut squash

Ingredienser
2 gula lökar
Smör
1 Butternut squash
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk timjan

Till servering: rostade pumpakärnor och crème fraîche eller gräddfil

Gör så här: Skala och hacka löken. Värm en stor kastrull med en klick smör i och stek löken så den blir genomskinlig.
Skär bort ytterkant på pumpan, kärna ur och skär i mindre bitar. Stek tillsammans med löken i kastrullen några minuter. Häll på vatten, timjan och smula i buljongtärningar. Låt koka i ca 15-20 minuter. Mixa soppan helt slät med stavmixer. Häll på lite mer vatten om soppan blir för kraftig.

Smaka av och addera ytterligare smaksättning som peppar, chili, tabasco, ingefära mm – allt efter tycke och smak.

Värm en torr stekpanna och rosta pumpafrön tillsammans med lite flingsalt.

Servera soppan med en klick crème fraîche, rostade pumpakärnor och något gott bröd, gärna med stark ost.

Pumpasoppan är god som den är utan tillbehör men med syrliga crème fraîche blir det bra balans mot den rätt söta pumpan.

Sugen på mer tips på passande höstmat?
Testa då denna vegetariska viltskav med skogssvamp.jag gjorde.
Eller en krämig potatissoppa med tre sorters lök

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.