Bubbligt adventmys är ett annonssamarbete med Arvid Nordquist Vinhandel
När man tänker på julmys och träffar i december så är det nog glögg man tänker på som dryck men det måste det väl inte vara? Det blir riktigt juligt, mysigt och stämningsfullt även med mousserande vin. Helt klart festligare i alla fall för bubbel känns alltid högtidsfullt på något sätt. Och högtidernas högtid är ju julen.
Det var så jag tänkte när jag tillsammans med KWV Cuvée Rosé skulle skapa ett stämningsfullt, välsmakande och inspirerande bord för jul.
Ett bord uppdukat för några nära och kära med mingelmat och mousserande vin inramat med några juliga detaljer sätter snabbt stämningen. Plockmat som inte ska ta lång tid att göra så det finns mer tid för samtal och skratt.
Flaskan inspirerade mig till dukningen. Det vackert gråa och neutrala ihop med det rosa fick vara basen och sedan så klart det juligt röda.
Och med detaljer som gör dina vanliga favoriter till passande juliga snittar. Som här är det små tunnbrödsrullar fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat. Vill du så kan du alltid krydda upp färskosten med pepparrot tex. Men det som gör denna lilla rulle julig är ju den lilla skinkpinnen, som en miniatyr. Hur du gör sådana kan du se HÄR.
Så klart ska vinet serveras riktigt kallt och här skapar du lätt en underbar ”ishink” av isblock. Denna ”hink” gör du lätt i din egna frys. Se HÄR för steg-för-steg.
Utöver en mycket vacker flaska att duka fint med så är KWV Cuvée Rosé är ett fruktigt och något sötare mousserande vin. Passar bra till de salta snittarna vid detta plockbord. KWV Cuvée Rosé är ett vin med låg alkoholhalt som gör sig mycket bra vid ett sådant här tillfälle.
För den där lilla extra piffet och göra ditt mousserande rosévin lite juligt så lägger du några lingon i varje glas. Blir som små söta rubiner i glasen.
Förslag på snittar till julmingel
En julig plockltallrik med små munsbitar riktigt goda till det mousserande rosévinet:
• Minipajer av smördeg fyllda med spenat
• Crustader fyllda med skagenröra, toppad med färska räkor och dillkvist
• Hårt tunnbröd med chèvre, hjortronsylt och rostade pinjenötter
• Rullar av tunnbröd fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat
• Ugnsgratinerad brie på knäcke toppad med hasselnötter och färskt fikon
Som jag skrev så är dessa snittar snabbt fixade och så klart går det att göra mer avancerade om du gör egen skagenröra men snabbast blir det med den färdiggjorda från fiskdisken. Men med en extra färsk och skalad räka på blir det extra fixat och matigt.
Denna snitt med chèvre och hjortronsylt är min personliga favorit och den gick riktigt bra ihop med det mousserande rosévinet.
Ett tips på att skapa julstämning i ett kick är att lägga smällkarameller på bordet. Antingen så är de tomma och bara som dekoration eller så fyller du dem med godsaker som efterrätt. Alla blir glada av julgodis i en smällkaramell, det vill jag lova!
Smält brie måste vara bland det godaste som finns? Skiva bitar av brie och lägg på små tunna knäckebitar och strössla hackade hasselnötter över. Lägg allt på en plåt och när gästerna kommer ställs plåten in i den 200° varma ugnen för att gratineras i ca 10 minuter. Skiva färskt fikon på och sedan servera.
Små minipajer, eller piroger av smördeg är alltid en hit. Dessa har jag med spenatfyllning. Du kan läsa utförligt recept HÄR.
En bra mix av snittar, en blandning av krispigt och mumsigt.
Det är alltid en bra idé att ha fat eller skål med färsk frukt. Och vackert på bordet blir det ju dessutom!
Hoppas detta fick dig att bli inspirerad att bjuda på ett bubbligt julmingel.