Gillar du Red Velvet Cake? Det är inte en kaka jag gör ofta men har den här i mitt arkiv, som en jultårta, HÄR. Nu blev jag sugen på den fast inte som stor kaka, tårta utan mer som portionsbitar. Och utan tjockt lager smörfrosting utan en härlig glaze istället. Och så hade jag inte så mycket hushållsfärg så så där jätteröda blev de inte heller. Så med det blev det ju ett helt annat bakverk men smaken var det inget fel på! Saftig, smakrik och fluffig. Varm rekommendation.
Mini-variant på red velvet cake med glaze
Detta recept passar två springformar à 20 cm eller 18 mindre portionsformar.
Ingredienser:
2,5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
6 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1,5 msk kakao
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3,5 dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk vaniljsocker
3 msk röd hushållsfärg
Glaze
3 msk florsocker
1 tsk kallt vatten
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjölk och vitvinsvinäger i en liten skål, ställ åt sidan i 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna; mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Knäck äggen i en annan större skål och vispa med elvisp. Tillsätt olja, mjölk-vinägersblaningen, rödvinsvinäger, vaniljsocker och röd färg.
Vänd ner de torra ingredienserna, lite i taget. Blanda ordentligt så det är en jämn smet.
Smöra och mjöla eller bröa bakformar. Fördela jämnt i bakformar grädda på galler mitt i ugnen i ca 30 minuter. Testa med provsticka. Låt svalna något innan bakformar vänds upp och ned.
Blanda samman glaze och ringla över kakorna.
Ett tips är att hälla, ringla över glaze med kakorna på galler så rinner den söta glazen av kakorna.
Ja vad säger man; inte så röd som vanlig red velvet cake men så så så god!