Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 december, 2018

Baka juliga matbröd – vörtlimpa & julknäcke

Baka juliga matbröd – vörtlimpa & julknäcke är ett reklamsamarbete med Kenwood

Ingen jul utan den goda julmackan, eller hur?! Jag är galet förtjust i den ljusa julknäcken och kan säkert äta ett halv paket på en dag. Och vörtbröd – det äter jag som godis för det lite söta brödet är så fantastiskt gott med många av de salta pålägg som vi bjuds på nu i jultid.

Så klart är då hembakat allra godast så då ville jag sätta igång med ett riktigt matigt julbak. Till min hjälp har jag Kenwood Chef XL Sense Special Edition och vet du vad som är så bra?? Pastatillbehöret är helt ypperligt att använda till knäcke! Den hade jag och barnen lärt oss förut och det var ju rena barnleken! Ja men så klart – pastatillbehöret med den stegrande valsen som gör degen tunnare och tunnare är ju perfekt när just degen till knäcke ska kavlas riktigt tunn. Bara att sätta igång!

Just nu pågår en kampanj fram till 31/12-18 där du får pastatillbehör (värde 995:-) på köpet när du köper en Kenwood Chef XL Sense Special Edition. Hörde jag den perfekta julklappen??!!

Baka juliga matbröd – vörtbröd

Vörtbröd är ett sött bröd med många kryddor och söt degvätska från julmust och porteröl. Att ha i russin är en smaksak och det förhöjer det söta i brödet. Vet inte helt säkert men skulle tro att det söta brödet var perfekt att ha som bröd till Dopp i grytan som är en väldans salt buljong. Men vörtbröd med salt julost, skinka eller ädelost är ju finemang!

Ingredienser 2 stora el. 4 mindre limpor
100 g smör
50 g jäst för söta degar
1 flaska julmust, 33 cl
1 flaska porteröl, 33 cl
0,5 dl honung
0,5 dl mörk sirap
0,75 msk mald pommeransskal
0,75 msk mald ingefära
0,75 tsk mald nejlika
1,5 tsk salt
1,2 kg rågmjöl
smält smör till pensling

Gör så här: Riv pommeransskal om den inte är färdiggriven. Sätt på vispen på hushållsmaskinen.
Smula jästen i degbunken och smält smöret i en kastrull. Häll i porter och julmust och få till fingervarmt. Häll över lite degspad över jästen och sätt på maskinen på låg hastighet. Häll på resten av vätskan och fortsätt vispa tills all jäst har lösts upp. Häll även i honung, sirap och samtliga kryddor.
Byt till degkrok och sätt på skyddet med öppning för mjöl. Häll i lite mjöl åt gången och öka successivt hastigheten. Låt maskinen arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under ett täcke av plastfolie och kökshandduk i 30 minuter.

Häll över degen på mjölat bakbord och knåda någon minut. Dela degen i 2 eller 4 delar beroende på önskat antal limpor. Forma limporna, lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under kökshandduk ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 225°.

Smält smör och pensla limporna. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Baka juliga matbröd – Ljus julknäcke

Många av de recept jag ser på julknäcke är ofta grova men jag är så svag för ljust veteknäcke med tydlig smak av anis och fänkål. Det som är så gott att ha juledamer på! Den ville jag återskapa och då ta genom pastavalsen. Så roligt att experimentera sig fram.

Ingredienser
50 g jäst
5 dl matlagningsgrädde
600 g vetemjöl
200 g rågsikt
2 tsk fänkål
1 tsk anis
1 tsk salt

Gör så här: Stöt ordentligt fänkåls- och anisfrön i en mortel. Montera på vispen på hushållsmaskinen.
Smula jästen i degbunken och värm matlagningsgrädde i en kastrull till fingervarmt. Häll över lite degspad över jästen och sätt på maskinen på låg hastighet. Häll på resten av vätskan och fortsätt vispa tills all jäst har lösts upp.
Mät upp mjöl i en bunke och blanda i kryddor och salt. Byt till degkrok och sätt på skyddet med öppning för mjöl. Häll i lite mjöl åt gången i hushållsmaskinen och öka successivt hastigheten så degen arbetas ihop. Låt jäsa under ett täcke av plastfolie och kökshandduk i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 250°. Häll ut degen på ett bakbord och knåda någon minut. Dela upp i 12 delar, lägg bakplåtspapper på bakplåtar och sätt på pastatillbehöret på hushållsmaskinen och ställ in på största öppningen, dvs 0.
Ta en deg och platta till litegrann. Vrid hastighetsvredet till 1.an och för genom degen genom pastavalsen. Minska pastavredet till 1.an och för igenom igen. Gör likadant på 2.an och 3.an. Lägg den utkavlade degen på plåt med bakplåtspapper. Nagga med gaffel på båda sidor av den utkavlade knäckedegen. Fortsätt med alla de övriga 11 degbitar.

Grädda mitt i ugnen i 4 minuter. Vänd sedan knäckebrödet och grädda ytterligare 4 minuter. Låt svalna på galler. Förvara torrt.

Knäcke förvaras torrt. Nu gjorde jag långa bitar men det går ju att forma precis som man vill. Kanske portionsbitar eller skära bort kanterna innan gräddning så det blir raka kanter?

Hembakat blir alltid godast!

Både det söta vörtbrödet och julknäckens rena smaker är perfekt till julens salta pålägg som edamerost eller julskinka.

Och egen knäcke är även en perfekt gå-borts-gåva då den håller länge och kan förberedas långt innan. Baka på och bunkra upp ett förråd att ha redo för alla spontana glöggmingel!

Hoppas detta ska smaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.