Lammwallenbergare – är inte det en riktig höjdare till påsk så säg. Det fina med påsk är att det finns så mycket olika rätter och smaker som kan passa och dessa kan göras i flera variationer. Som påsklammet tex, visst kan det göras på annat sätt? Som wallenbergare tex tänker jag.
Wallenbergare – en sann klassisk husmans och med tillbehören potatispuré och gröna ärtor är det en älskad rätt av alla. Med lammfärs blir det, vips, en påskig måltid.
Lammwallenbergare, saftiga och goda
Ingredienser:
500 g lammfärs
2 dl grädde
4 st äggulor
1 msk kalvfond
Salt & peppar
1 dl ströbröd
Smör till stekning
Skirat smör
6 msk skirat smör
2 msk hackad rosmarin
1 tsk kalvfond
Gör så här: Lägg färs i en bunke tillsammans med äggulor, grädde och fond. Blanda väl med med en slev. I med några nypor flingsalt och och några drag med kvarnen med svartpeppar. Häll upp ströbröd på ett fat och forma den blandade färsen till 8 wallenbergarna. Vänd dem i ströbrödet och hetta upp en stekpanna med smör. Stek lammwallenbergarna några minuter på varje sida.
Skirat smör: smält smör tillsammans med hackad rosmarin och fond. Rör hela kastrullen så det blandas, inte med slev eller sked. När det är helt smält hälls häll det klara smörfettet över i såssnipa och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
Servera lammwallenbergare med skirat kryddat smör, ärtor och puré.
[wordpay_donation_inlinecode]Om du gillade detta inlägg, ge gärna då ett bidrag, Klicka HÄR[/wordpay_donation_inlinecode]
Önskas det tips på fler rätter som kan passa i påsk? Titta då här:
• Anjovisrulle – krämig och matig
• Pannkakstårta med kallrökt lax
• Gubbröra – alltid rätt rätt
• Vackert rosa, inlagda ägg
• Fräsch sillsallad med äpple, selleri och kapris
• Skotska ägg
• Rödbetsgravad lax – god och gudomligt vacker