Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 mars, 2019

Matig pannkakstårta med kallrökt lax

Pannkakstårta och smörgåstårta – två favoriter vid högtider och festligheter som de flesta gillar. Det som skiljer dem åt är väl att pannkakstårta är söt och smörgåstårta är salt men vad händer om man kombinerar de båda? En salt pannkakstårta alltså. Det ville jag testa.

Om jag skulle få in denna salta pannkakstårta med lax i någon kategori skulle det bli en passande rätt för påsk och försommar men det kanske bara är jag som är i påsktankar just nu, ha ha.

Visst blir det snyggt med alla dessa lager? Sånt går i alla fall jag igång på!

Det finns smarta och smidiga färdiggräddade pannkakor i dagligvaruhandeln men om du använder dem rekommenderar jag att de ska värmas för att sedan svalna. Då får de en mjukare konsistens och blir mer välsmakande. Men bäst är hemmalagade pannkakor alla dagar i veckan.

Matig pannkakstårta med kallrökt lax

Pannkakssmet:
3 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
nypa salt
smör för stekning

Fyllning:
färskost
skivad kallrökt lax
pepparrot, dill el annan smaksättning

Topping, skagenröra:
2 (+1) dl skalade räkor
0,5 dl majonnäs
0,5 dl crème fraîche
0,5 dl finhackad dill
citron
salt
svartpeppar
Salladslök eller dill

Gör så här: Blanda ihop pannkakssmeten och stek tunna pannkakor i smör. Låt svalna.
När pannkakorna svalnat kan de bres med färskost. Bred pannkakorna på bordsskivan innan de läggs som lager i tårtan, lättare än att bre när de är staplade. Varva lager med färskost och skivad lax samt smaksättning.

Blanda samman räkor, majonäs, crème fraîche, dill i en bunke. Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.

Bred över skagenröra på pannkakstårtan och toppa med 1 dl räkor och tunt skivad salladslök.

Blev en riktigt tung pjäs detta. Med alla härlig fyllning blir det en matig pannkakstårta.

Perfekt till påsk eller den somriga festmåltiden. Och kan varieras på massa olika sätt, allt efter dina smaklökar.

Vill du ha fler tips på passande påskmat? Kanske dessa kan passa?
Rödbetsgravad lax – god och gudomligt vacker
Anjovisrulle – krämig och matig
Vackert rosa, inlagda ägg
Fräsch sillsallad med äpple, selleri och kapris

Comments (2)

    • Hej Annika!
      Nej precis, det är vissa lager som bara hade färskost och sedan hade jag riven pepparrot fördelat på olika lager. Jag gillar pepparrot men det kan bli för mycket för vissa så jag rev en mängd jag tyckte var passande som totalmängd och sedan hade på olika lager och ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.