Följ mig:
Jul Julbak & Julgodis Julpyssel Pysselbaka & -laga

Pepparkakor med fönster av karameller

30 november, 2021

Gör vackra pepparkakor med stora färgade fönster av hårda karameller. Om du som jag inte är världsbäst på, eller ens förtjust i, att göra hela pepparkakshus så kanske ett fönster kan räcka, ha ha. Jag vet faktiskt inte varför jag inte riktigt går igång på ett husbygge av pepparkaka. På pappret borde det väl vara perfekt för mig med jul, pyssel, bakning och dekoration? Jag tror svaret heter tålamod…

Hur som helst, nu har jag då lösningen här med att göra vackra fönster av pepparkakor. Som vackra kyrkfönster blir de ju och för att verkligen visa upp det vackra ljus som bli gjorde jag en mobil så pepparkakorna fick hänga fritt.

Och det du inte kan ta del av här är den fantastiska doft de ger. Pepparkakan är stor så mycket doft från den men karamellen ger även den en söt fin doft. Mysigt!

Pepparkakor med fönster av karameller

Du behöver
Pepparkaksdeg
Hårda karameller
Kristyr, se recept HÄR

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, 5 mm tjock, och stansa eller skär med tunn, vass kniv ut den önskade pepparkaksformen samt håligheter i degen. Om pepparkakan ska hängas upp bör hål för det göras upptill, i den övre kanten, men inte för nära kanten.

Krossa eller mortla karamellerna till bitar och lägg krosset i de håligheter där ”fönster” önskas.

Grädda i mitten av ugnen 10 minuter. Dra av bakplåtspappret med pepparkakorna från den varma plåten och låt svalna och stelna. Lyft försiktigt bort pepparkakorna och spritsa eventuellt med kristyr.

Om du är inne på det där med husdelar men inte hela hus så kanske mina vackra pepparkaksdörrar också kan inspirera? Kolla då HÄR.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close