Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 februari, 2019

Gör en semmelbuffé så blir alla glada!

“Jag älskar inte mandelmassa!” “Men jag vill ju bara ha lite grädde!” Är det så här du också har det när det ska serveras semlor hemma hos dig? För att det inte ska bli ett himla korrigerande med semlorna så gjorde jag i helgen helt sonika en buffé – en semmelbuffé!

semmelbuffé

Bygg upp en semmelbuffé

Nybakade, färska semmelbullar (recept nedan), lättvispad grädde, mjuk saftig mandelmassa, hackade mandlar och florsocker samt varm mjölk – där har du min semmelbuffé.

Barnen älskar att äta tacos inte bara för att det är gott utan även för att det är kul att skapa middagen själv och plocka från bordet. Lite samma sak här. Kul ju!

Så perfekt att då få skapa den man önskar, med lite eller mycket av fyllningarna, med mandelbitar i mandelmassan eller inte och i sin egna design.

Skär av hatten på semlan och gräv ur lite av innehållet på bullarna. Varva mandelmassa, hackade mandlar och inkromet i gropen. Droppa gärna lite mjölk så mandelmassan blir mjukare och krämig. Toppa med vispad grädde, locken och avsluta med att pudra över lite florsocker med sil.

Blir väl inte mer närproducerat än så här, ha ha!

Jag och kidsen bakade semlor i helgen och att just få rulla, rulla liten bulla är nog det bästa man kan göra för att få alla på riktigt glatt humör. Vissa blev inte så runda men det spelar ju absolut ingen roll – de är skapade med sådan kärlek och glädje så just de smakar godast.

Gjorde efter detta recept och det är med kall degvätska så det tar lite längre tid men värt det då bullarna blir fantastiskt saftiga.

Saftiga semlor

Ingredienser, till 24-30 bullar beroende på hur stora man vill ha dem
25 g jäst för söta degar
250 g kallt vatten
250 g kall mjölk
200 g smör, rumstempererat
100 g strösocker
6 g salt
1 kg vetemjöl
1 msk kardemummakärnor

Tillbehör/till servering
Mandelmassa
Hackad mandel
Vispad grädde

Gör så här: Förbered med att mäta upp alla ingredienser och lägg i olika skålar.
Mal kardemummakärnorna i mortel. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en hushållsmaskin. I med alla ingredienser och arbeta degen i minst 10 minuter. För hand eller på låg nivå i hushållsmaskinen. Degen ska vara fuktig.
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i två timmar.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord och knåda ihop lite snabbt och försiktigt. Dela till så många och så stora semlor du vill ha.

Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare en timma under kökshandduk.

Värm ungnen till 225°. Vispa till ägg och några droppar vatten och pensla bullarna. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 10 minuter. De ska få fin gyllene färg.

Låt svalna på galler under kökshandduk. Börja bygga upp semmelbufféen.

Vill du ha fler tips på recept på semlor?

Chokladsemlor med nutella
Vacker och saftig semmelkrans
Korvla! För en mer matig variant

Hoppas detta ska smaka och att ni får en trevlig fika stund med en semmelbuffé tillsammans.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.