Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 december, 2014

Kristyrtips till pepparkakorna

Kristyrtips till pepparkakorna kan man alltid behöva. I går hade vi pepparkaksverkstad här. Kompisar från dagis kom med hem också så det var många armar som skulle dekorera de bruna kakorna

Använder klassisk kristyr (1 äggvita, 4 dl florsocker, 1 krm ättika) och sen har jag olika sorters strössel och sockerpärlor. I går valde jag att inte ha karamellfärg i kristyren men annars är det ett tips att göra flera strutar med då olika färger i.

Små händer har lite svårt att klämma på strutarna med kristyr så det kommer inte alltid bara ut genom den lilla pipen utan även gärna uppåt och då i mängder. Ett litet knep jag använder är häftapparaten. Dels för att klamra ihop själva struten, som görs av bakplåtsapper, men även när struten är fylld, i ovankant. Då finns det bara en väg ut för den sockriga kristyren. Alla barnen fick varsin strut och satte igång den bara lagom kladdiga kreativiteten.

Struten görs av en rektangel som vrids ihop, snurrar runt min egna hand. När jag fått till en bra strut med vass pip trycker jag, håller, runt pipen så struten är öppen och kan då lätt använda häftapparaten för att fästa. Klammrar där fliken på utsidan är. Är man extra duktig så lyckas man matcha in både den yttre och inre fliken i samma klammer. Händer var tionde gång för mig… Klipper avslutningsvis ett litet hål i pipen. Börjar med ett litet hål för att sen öka om det blir för litet. Hellre det än att det blir för stort från början.

Vid pepparkasbaket gjordes det alla möjliga figurer men jag satsade på att dekorera stjärnorna. Dem ska vi mumsa på när det blir släktkalas hos oss i helgen. Finkakor liksom.

Upptäckt att om man är lite skakig på hand och kristyren inte alltid blir så där glossigt-magasin-snyggt räddar man det genom att sätta på silverkulor. Genast blir det perfekt. Och lite godare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.