Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 februari, 2022

Det stora semmelinlägget – alla mina förslag, tips & recept på semlor

Imorgon smäller det – fettisdagen är äntligen här. Eller semmeldagen som jag tycker jag hör många kalla det nu också.

I år infaller fettisdagen mitt i sportlovet för oss som bor i Mellansverige. Frågan är då hur många som bakar själva om de är på resande fot, kanske har begränsade kök i stugor eller hotellägenheter. Men tur det finns konditorier, butiker att handla i då.

Men om du nu är på bakhumör, kanske att du tvärt om har massa tid för att du just är på sportlov så tänkte jag sätta samman alla mina semlor i ett och samma inlägg. Ja för det har faktiskt blivit många inlägg med semlor. Kanske det kan ge någon inspiration i alla fall.

 

Det stora semmelinlägget – alla mina förslag, tips & recept på semlor

Ja men ska vi då börja med det viktigaste – bästa receptet på semlor! Inga semlor utan en saftig och kardemummadoftande vetebulle. Jag använder DETTA recept och det sviker mig aldrig.

 

Chokladsemla – flera varianter

chokladsemla med nutella

När jag började blogga var det inte en så stor grej med att göra varianter på semlor tillskillnad från nu när det liksom inte ens går att föreslå en “vanlig semla” så när jag gjorde mitt inlägg med olika chokladsemlor blev det himla populärt. Det var chokladsemlor på många olika vis. Se det inlägget HÄR.

 

Semmelbuffé

Ett av mina bästa tips för en riktigt härlig fettisdag tillsammans med andra är att göra en semmelbuffé. Alltså en buffé med alla beståndsdelar för sig så alla kan göra sin egna, alldeles perfekta semla. Vissa vill ha mycket mandelmassa, andra väldigt lite, hetvägg, kanel osv. Se inlägget HÄR.

 

Pistagemassa

Varianterna är många på den älskade semlan och att byta ut något ur den klassiska semlan är enklaste sätt för att göra något nytt. HÄR har jag pistagemassa istället för mandelmassa. Supergott och väldigt vackert.

 

Semmelkrans

semmelkrans

Gör som vanligt men grädda bullarna i en ring nära varann och du får en krans. Kul att servera till flera gäster. Se mer HÄR.

 

Minisemlor

Kort och gott: när de är små får man ta två! Se mer HÄR.

 

Östersjösemla – en blandning av flera länders semlor

Att smaksätta med likör är enkelt och gott. Välj en likör med smak som du gillar; vanilj, hasselnöt, mansel osv. Du kan smaksätta grädden, fyllning, den varma mjölken eller varför inte ha smaksatt kristyr på? Se mer HÄR.

 

Den semlan är min!

När jag var liten och pappa kom hem från jobbet på sjukhuset i stan hade han väldigt ofta, om inte varje gång, med sig godsaker från konditoriet han passerade till tunnelbanan. Semlor var han väldigt förtjust i och då vi var 6 i familjen var vi snabba att fort som sjutton markera vems semla som var vems. Man slickade sitt pekfinger och sedan skrev sin initial i florsockret. Viktigt sånt där. Lite sötare med små flaggor kanske???

 

Korvla

korvla

Ja men vad är detta? Jo det är en Korvla! Se mer HÄR. Två bitar falukorv som fyllts, gratinerats och sedan ett lager potatismos. Kul ju!

 

Ja det var en del som sagt. Hoppas du fick lite inspiration. Kan räcka med att du skvätter lite likör i mjölken till den köpta semlans hetvägg och du gjort något eget. Ja, du vet det där med genvägar eller hur??!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.