Följ mig:
Bakning & Godis Höst

Upp- och nedvänd plommonkaka. Så kan det gå!

6 september, 2020

Det blev en upp- och nedvänd plommonkaka tillslut. Stort tack för alla tips jag fick om plommon igår! Det bara rasade in tips på Instagram, alla tips ligger med. Älskar sociala medier vid dessa tillfällen. Slänger upp receptet här. Längre ner ska du höra hur det kan gå om man inte är helt med i huvudet…

Saftig upp- och nedvänd plommonkaka

Ingredienser:
8-10 plommon
100 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl

Gör så här: Värm ugnen till 175° Skär plommonen på längden, kärna ur och klyfta dem till fyr på längden.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 22 cm. Lägg ut plommonklyftorna som du önskar. I cirklar, mönster eller bara rätt upp och ned.
Vispa ägg och socker riktigt poröst och luftigt med elvisp. Mortla kardemumma kärnorna väl och vänd ner i smeten. Fortsätt med mjölet, lite i taget och avsluta med smöret. Blanda väl och häll sedan försiktigt över plommonen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna innan kanten tas bort och kakan vänds upp och ned på ett fat. Lossa försiktigt på bottenplattan. Servera med lättvispad grädde.

Så sjukt saftig och god kaka MEN – det höll på att bli pannkaka kan jag säga. Jösses, jag måste haft tankarna i det blå. Såg fel på mjölpåsen så jag häller i rågmjöl istället för vetemjöl (snabb på att skopa ur!), glömmer det smälta smöret så jag måste hälla ut allt ur formen (här svor jag högt) för då hälldes även de vackert utlagda bitarna med. Och med det behövde jag bröa om formen och lägga nya bottenbitar. Bara det att jag tog sista ströbrödet ju! Krossade pepparkakor istället. Var för ivrig på att ta bort bottenplattan efter jag vänt så det blev inte så där instagram-snyggt och tänkte rädda det med en klassiker: florsocker. Bara det att florsockret var slut. Världens bästa make säger “äsch jag åker till affären”. Alltså, det är kärlek. Pudrar kakan, lättvispad grädde och PANG! My god vad god den blev! Det där med pepparkakor var inte dumt till plommonen ju!

Tips på vad man kan göra med plommon

Sedan sparade jag alla era tips som en lista. Till nästa gång menar jag. Då ska jag inte vara så snurrig bara!!!

Plommonpizza.
Upp-och-nedvänd plommonkaka.
Ugnsbakade plommon.
Plommonmarmelad med citron och ingefära.
Plommonsylt med lite cognac.
Plommonsylt med kanel och vaniljstång.
Plommonkompott med stjärnanis.
Konserverade plommon med grädde.
Inkokta plommon i madeira eller cognac.
Smulpaj med plommon.
Plommonpaj med mandelmassa.
Plommonclafoutis.
Plommongalette.
Plommontartlett med mördeg.
Plommonsalsa.
Plommondumplings.
Egen Thai sweet chili-sås.
Torkade plommon i müsli.
Plommonvin.
Dela, kärna ur och frys för att ha i smoothie.
Ge bort till vänner, äldreboenden eller förskola/skola.

En hel del alltså. Så när jag får ett plommonår igen så är jag beredd!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close