Friterade röstibollar – perfekt till festliga snittar

Friterade potatisbollar, små bollar av rösti är perfekta små snittar. Frasiga potatisknyten att toppa med något festligt och gott. Till nyår kan det vara perfekt med löjrom och bubbel.

Sedan är dessa friterade potatisbollar dessutom roliga att göra då du använder en tesil för att skapa dem med. Inget man vanligtvis använder i sin matlagning kanske?

Hoppas du vill testa. Och att det ska smaka.

Friterade röstibollar

Ingredienser:
frityrolja
300 g potatis
1 krm salt
crème fraiche
rom (från löja, sik eller forell)
finhackad rödlök

Gör så här: Skala potatisen och riv den grovt. Bland potatisrivet med salt i en bunke och låt st. i 5 minuter så att potatisen mjuknar.

Lägg en nypa riven potatis i en rund tesil. Pressa inte i för mycket om potatisbollen ska bli fin och spröd.

Värm upp frityrolja i en kastrull eller fritös till 180 grader.

Stäng tesilen och se till att inget potatisriv sticker ut. Stick ner silen i den heta oljan så att hela kulan täcks. Var aktsam, oljan är brännhet.

Använd gärna flera tesilar samtidigt för snabbare tillagning. Trä dem då på en träslev som läggs ovanpå

kastrullen/fritösen så att tesilarna hänger ner i oljan.

Fritera i totalt 6–8 minuter men ta upp efter halva tiden och öppna försiktigt för att vända på potatisbollen i tesilen för en jämn fritering.

Lägg den färdigfriterade potatisbollen på hushållspapper.

Servera med en klick crème fraiche, rom och finhackad rödlök.

 

Bild och recept från Vardagsvackert & festfyrverkeri.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
Karin
6 månader sedan

Det här låter gott!
Använder du fast eller mjölig potatis?

Helena Lyth
Admin
Svara på  Karin
5 månader sedan

Hej Karin. Ursäkta sent svar. Det är fast potatis.

Kram
Helena

Christina
Christina
19 timmar sedan

Hur långt innan kan man förbereda friteringen av bollarna?

Helena Lyth
Admin
Svara på  Christina
11 timmar sedan

Hej Christina. Då man önskar ha dem så krispiga som möjligt så skulle jag säga att det bör göras rätt snabbt inpå servering men själva rivet och allt annat kan du göra med god marginal innan.
jag önskar dig lycka till

Kram
Helena

Du kanske också gillar...

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x