Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 juni, 2020

Tips på picknickmat med sallad, wraps, mackor mm

Kanske du letar tips på picknickmat för helgen och sommarens lediga dagar? Bra då har du kommit rätt för jag har många tips på picknickmat då jag är en picknickare av rang om jag får säga det själv.

Vad är en bra picknick? Att den är god är väl nummer ett men sedan så har vi det där med att man ska äta den på ett kanske lite obekvämt sätt. Det är på filt, kanske det inte finns ordentlig sittplats och lätt att spilla. Sedan det man inte alls får glömma skulle jag säga – att den ska bäras dit, och därifrån. Hur många kollin kan man få med sig? Jag är så där romantisk och vill ha korg men om det är en vandring i skogen är korg ju helt hopplöst.

Tips på picknickmat

Utifrån de ovan nämnda kriterierna listar jag mina favoriter från mitt bloggaarkiv. Hoppas du kan hitta några goda grejer du med. Och framförallt att det blir en soliga och härlig picknicksommar.

Tips på picknickmat

Baguette, submarine, med röra – valfritt protein En riktigt matig och god baguette skuren som en submarine – eller sub som det kallas. En röra där du kan ha vilket protein du föredrar. Gott sätt att göra en vegetarisk variant.

Baguette med bresaola, västerbottenost, tomater & ruccola Detta är min absoluta favoritmacka. Kombinationen av påläggen är helt fantastisk och är en macka som kan göras långt i förväg och hålla sig riktigt god.

köttbullsmacka

Köttbullemacka med egen, snabbgjord, rödbetssallad En riktig klassiker och en sådan där funkar-varje-gång-macka. Och är det picknick för olika åldrar där några inte gillar rödbetssallad kan just den kanske läggas i låda bredvid.

brödsallad

Brödsallad – perfekt att göra av rester Har du gammalt bröd hemma? Perfekt! Då har nämligen den perfekta picknicksalladen framför dig. Det torra brödet i en sallad drar åt sig och blir saftigt och matigt.

De flesta gillar pizza men det kan vara lite klumpigt på en picknick – smidigare då som bullar. Pizzabullar är en sann favorit och perfekt att ha redo i frysen.

Tips på picknickmat

Pannkakor – alla skolutflykters bästa matsäck Alla picknickar bör ju börja med ett pannkakssmetsvispande. Ett inlägg om mina starka känslor runt detta HÄR

Tips på picknickmat

Engelska picknickfavoriten: Skotska ägg Ett recept jag gjorde till en påsk och då fick jag lära mig att en picknick-klassiker i Storbritannien är dessa inbakad ägg. Något även för oss?

Även vanliga hårdkokta ägg ju! Det perfekta tillbehöret för en picknick skulle jag säga. Räcker inte mackan, pastasalladen eller vad man har med sig så är det lilla ägget en riktig höjdare att ta med. Den här ägghållaren köpte jag i Berlin på en resa dit av nostalgiska skäl då vi hade en sådan när jag var liten. Såg en bamsevariant HÄR.

Tips på picknickmat

Vattenmelonsallad med fetaost och oliver En sådan där sallad som liksom fullkomligt osar sommar. Bra komplement till en macka, enkel att ta med i låda.

Smarta tips för picknick

Vad gör en picknick smidig? Ofta när vi är utflykt är det så att det är lite spring och blir snarare plockande mat. Några tips från mig jag har plockat upp med några utflykter i bagaget.

När det är barn med på picknicken så är det här med blandad mat inte deras favorit. Här ovan har jag lagt olika beståndsdelar till en god pastasallad i olika gamla yoghurtburkar. När picknicken är uppäten så staplar jag alla burkar i varann och vips så försvann packningen.

På sommaren så grillar man och lagar mat till många. Det är inte sällan det bli mat över från middagarna och att då ha tortilla redo hemma gör att resterna blir perfekt innehåll till picknicklunchen. Addera bara på någon sås så blir allt bra till.

Tips på picknickmat

En solig dag förra sommaren var vi på Fårö och hade med oss en handgriplig picknick. Allt skulle gå att äta med händerna. Middagens rester med pannbiffar, överblivna hårdkokta ägg från frullen, bitar av ölkorv, enkla baguetter med endast smör, ost och skinka och sedan grönsaker och frukt rätt upp och ned. Så smidigt att äta när allt fokus var på bad.

I en och samma termos. Om du ska på picknick med de du känner så vet du förmodligen om de har mjölk i sitt kaffe eller ej. Om det är så att alla har mörk i kaffet så är det smart att ha i det i termosen redan från start. Då slipper du vara orolig att mjölken surnar i värmen och även inte behöver två behållare.

Tips på picknickmat

Frukt är inte alltid det roligaste men så fort fruktbitar hamnar på spett blir det ju en heeeeelt annan sak.

Tips på picknickmat

Smörgåspapper! Bara jag som tycker så himla mycket om mat inslaget i smörgåspapper? Något med det prasslet när man öppnar mackan och hur smidigt att knyckla ihop och återvinna.

Tips på picknickmat

Du lär köpa både en och fem lådor jordgubbar i sommar va? Spara lådorna för de kan bli perfekta matlådor till picknicken.

Tips på picknickmat

Hur håller man drycken kyld utan tunga kylklampar och kylväskor? Jo, det löser du så HÄR.

 

Hoppas du nu fick något matnyttigt med dig härifrån. Håll nu alla tummar och tår för en fantastisk picknicksommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.