Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 augusti, 2021

Yoghurt, saltgurka & flytande honung – jo det blir perfekt

Spännande smakkombinationer så som yoghurt, saltgurka och flytande honung kan man vid första anblicken kan te sig knasigt. Men det är ju just det som är så spännande.

När jag träffade min man 1999 förstod jag snabbt att han var både intresserad av och sjukt duktig på matlagning. Han klev in i mitt liv och i mitt kök och varje gång sedan dess skapat fantastiska saker. Men där, våren -99 när han hällde upp fet krämig yoghurt, skar upp saltgurka i stavar och sedan flytande honung i en liten skål och bad mig hugga in trodde jag att han tappat det.

Han försökte övertyga mig med att detta ju var en gammal klassisk rysk rätt, eller i alla fall ett tilltugg. Vet inte om det fick mig mer övertygad men jag var kär och testade. Det var ju magiskt!!!

Jag la upp detta på mitt instagram förra veckan och jag hade trott att kombinationen yoghurt, saltgurka och flytande honung var känt men så var inte fallet. Jag fick en hel drös med människor att testa och av vad jag förstod blev de också övertygade och överlyckliga.

Vill du ha tips på hur du gör en riktigt bra ostbricka läser du HÄR och om du önskar ha en riktigt maticg charkbricka läser du HÄR.

Det du ska ha är riktigt fet och krämig yoghurt, allra helst smetana som är den ryska yoghurten men det är inte alla butiker som har. Funkar med grekisk/turkisk också.

Sedan hel saltgurka. Observera SALTgurka. Inte ättika eller annan inläggning med söta smaker. Skärs i långa stavar eller bara en gång på längden.

Flytande honung. Finns ju en hel drös olika men jag gillar den grekiska, köper i saluhall, som är riktigt smakrik och blommig.

Ha i olika skålar eller gör som jag – lägg en klick yoghurt på ett fat, gör en grop och häll i honung och doppa/dippa sedan gurkan i båda.

Och när jag ändå har dig på tråden vad det gäller fredagssnacks och -mys så vill jag också på min bricka ha fuet – världens godaste korv. Skärs med fördel på snedden så skivorna blir större och längre.

Pistagenötter för att skala gör det… mysigare!

Och det här med kombinationer – rädisor med flingsalt. Det har jag skrivit tidigare om HÄR.

Oliver och så klart de grekiska gröna oliverna för de är ju bara bäst.

Önskar dig en fin fredag och hoppas den blir lallades underbart mysig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.